rasco

U Kalinovcu proizveli novi komunalni stroj; prvi Lynx-i već naručeni, jedan putuje za Norvešku

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 11.09.2019 14:55
  • Objavljeno 11.09.2019 u 13:47
Rasco predstavio novi komunalni stroj

Rasco predstavio novi komunalni stroj

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Krume Ivanovski

Tvrtka Rasco iz Kalinovca u srijedu je predstavila novi proizvod - kompaktnu čistilicu LYNX, što je projekt u koji je uloženo gotovo 30 milijuna kuna, a u Rascou očekuju da će im u budućnosti povećati prihode za gotovo 50 posto. , istaknuto je u srijedu na predstavljanju tog komunalnog vozila u klubu Lauba

Predsjednik Uprave Rasco-a Ivan Franičević na predstavljanju tog komunalnog vozila u klubu Lauba istaknuo je da je prvenstvena namjena LYNX-a održavanje gradskih prometnica, nogostupa i parkirališta u urbanim centrima, u smislu prikupljanja lišća i nešto krupnijeg otpada, kao i prašine.

Osnovna cijena doseže mu oko 80 tisuća eura, maksimalna brzina mu je oko 50 km/h, a Franičević napominje da ga gradske službe mogu koristiti gotovo 10 mjeseci u godini, sve s ciljem povećanja kvalitete zraka u gradovima, s obzirom da promet podiže prašinu.

Rasco iz Kalinovca, pokraj Đurđevca, nastao je prije 30 godina, a danas svoje proizvode izvozi u 40-ak zemalja na pet kontinenata.

Godišnji prihod Rasco grupe u 2018. iznosio je 20-ak milijuna eura, a u ovom trenutku zapošljava oko 400 ljudi, od toga 340 u Kalinovcu gdje je sjedište i glavna tvornica, dok je u Senti u Srbiji zaposleno 60-ak radnika.

  • +1

Rasco

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Rasco

Glavni dio proizvodnog programa odnosi se na priključke strojeva za održavanje prometnica, kao i ljetno održavanje vegetacije, što uključuje snježne plugove i posipače, kranske kosilice, četke za snijeg, kao i četke i perače kolnika, a tu su i ARMS sustavi za nadzor, kao i širok spektar nadogradnji za različite tipove vozila.

Franičević je istaknuo je da će to i dalje ostati vrlo važan dio proizvodnog portfelja tvrtke, no nada se da će samohodni strojevi za čišćenje poput LYNX-a u budućnosti imati značajan udio u portfelju i prihodima.

"U ukupnosti ovaj proizvod bi trebao imati utjecaj od gotovo 50 posto na povećanje prihoda", rekao je Franičević.

Franičević vjeruje da će taj projekt tvrtki omogućiti iduću fazu razvoja, primarno kroz značajno povećanje izvoza, koji već sada doseže 80 posto ukupnih prihoda.

Iako je proizvod još u fazi testiranja, a službena će prodaja početi krajem godine, oko 10 strojeva već je naručeno, a prvi primjerak je prodan u Norvešku, otkriva Franičević.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Kaže da im činjenica da tvrtka posluje na 40-ak svjetskih tržišta predstavlja prednost, s obzirom da izrazito visoko tehnološki proizvod koji su u stanju proizvesti praktički u jednom potezu na jednom od tih tržišta mogu komercijalizirati.

Osnivači i suvlasnici tvrtke Darko Paviša i Frane Franičević, koji su posao pokrenuli iz male zanatske radnje, istaknuli su da je LYNX kruna njihovih dugogodišnjih nastojanja da zaokruže jedan proizvodni program za održavanje prometnica i čistoće gradova.

Kažu da je ovo vrlo zanimljiv proizvod koji bi bio potreban i Gradu Zagrebu, no on je obveznik javne nabave, pa u slučaju ako budu konkurentni na eventualnim budućim natječajima, nadaju se da će i nešto uspjeti prodati i u Zagrebu.

Istaknuli su da taj stroj posebice odlikuje njegov dizajn. "Među konkurencijom ima puno čistilica, no vjerujte ovo je po dizajnu i izgledu najljepša čistilica i za koju smo već dobili priznanja", navodi Frane Franičević.

Mogućnosti vozila je testirao i rally vozač Juraj Šebalj, kojeg je iznenadio LYNX-ov dizajn, funkcionalnost i okretnost, a koji je sve znatiželjnike pristao provozati u stroju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!