OKRUGLI STOL

U javnoj nabavi je bilo puno nezakonitosti

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.02.2012 15:34
  • Objavljeno 29.02.2012 u 15:22
Tamara Obradović Mazal

Tamara Obradović Mazal

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Javna nabava zbog značajne uloge javnog sektora u nacionalnoj ekonomiji može biti poluga razvoja gospodarstva i poduzetništva, ocijenila je zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal na okruglom stolu o tržišnom natjecanju i javnim nabavama

Prema njezinim riječima, kroz javne nabave u Hrvatskoj se godišnje obrće 40 milijardi kuna te je jasan njihov značaj za nacionalnu ekonomiju.

Obradović Mazal smatra da će sustav javne nabave biti ključan i u realizaciji najavljenih javnih investicija od 8 milijardi kuna. Stoga je, kako je rekla, važno da taj sustav bude dobro ustrojen i da dobro radi, kako bi se spriječile nezakonitosti u obliku dampinga i međusobnog dogovaranja poduzetnika prilikom javljanja na natječaje.

Upravo toga je u dosadašnjoj praksi javne nabave u Hrvatskoj bilo podosta, kaže zamjenica ministra gospodarstva. Primjerice, ponuđači su lažno konkurirali kako bi jedan od njih dobio posao, a drugi radio kao podizvođač, a bilo je i slučajeva namjernog dostavljanja nepotpunih ponuda kako bi se stvorio privid natjecanja te financijskih aranžmana među ponuđačima, odnosno plaćanja za nejavljanje na natječaj.

U takvim okolnosti, kaže Obradović Mazal, javni sektor može postati pijun u interesnim igrama drugih te je nužna suradnja s Državnim odvjetništvom i Uskokom.

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren istaknuo je važnost provedbe politike poštenog tržišnog natjecanja, što, po njegovim riječima, donosi koristi u vidu nižih cijena, boljih proizvoda i usluga, a poslovni sektor tjera na poboljšanja i inovacije. Politika tržišnog natjecanja EU-a primjer je uspješne politike na tom području i važna je zbog visokog udjela javnog sektora u europskim ekonomijama, borbe protiv korupcije i drugih neregularnosti, kaže Vandoren.

Posebno je naglasio važnost transparentnog provođenja javnih nabava za ohrabrivanje privatnih investicija i jačanje tržišne konkurencije.

Okrugli stol o tržišnom natjecanju i javnoj nabavi organiziran je u okviru EU twinning projekta 'Provođenje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora', u kojem sudjeluje Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u suradnji s kolegama iz Italije i britanskim Ministarstvom za poduzetništvo.

Rasprava se na okruglom stolu odvija u dva panela - o kartelima u javnoj nabavi te iskustvima tijela za zaštitu tržišnog natjecanja iz Bugarske, Rumunjske, Turske, Srbije i Makedonije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi