POSLOVNI FORUM

U industriji kozmetike veliki potencijal za suradnju hrvatskih i korejskih tvrtki

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 19.09.2018 12:58
  • Objavljeno 19.09.2018 u 12:58
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Hrvatske i korejske tvrtke imaju dobar potencijal za razvoj suradnje na području industrije kozmetike, poručeno je s Korejsko-hrvatskog poslovnog foruma 2018. održanog u srijedu

Šesti po redu forum organizirali su Veleposlanstvo Republike Koreje u Zagrebu, Poslovni centar Republike Koreje u Hrvatskoj (KOTRA), Hrvatsko-korejski poslovni klub i Zaklada instituta korejske kozmetičke industrije, uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva zdravstva i Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Forum se održava od 2013. godine u cilju uspostave partnerstva i suradnje između poslovnih ljudi iz Koreje i Hrvatske, a predstavlja i priliku za dijeljenje znanja i iskustva. Tako je ovogodišnji forum usredotočen na poboljšanje suradnje u kozmetičkoj industriji, a omogućio je i poslovne sastanke između korejskih i hrvatskih proizvođača kozmetičkih proizvoda, te hrvatskih uvoznika i distributera.

Korejski veleposlanik u Hrvatskoj Park Won-sup je podsjetio da su dosadašnji forumi imali naglasak na područjima kao što su energetika, infrastruktura, informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) i turizam.

Poručio je da korejska kozmetika ima potencijal probiti se na hrvatsko tržište, dok su se, s druge strane, korejski turisti koji posjećuju Hrvatsku imali prilike upoznati s hrvatskim kozmetičkim proizvodima.

Predsjednik Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba Zoran Horvat kazao je da gospodarski odnosi između Koreje i Hrvatske jačaju iz godine u godinu, a istaknuo je važnost uspostave direktnog leta zrakoplovne kompanije Korean Air između Zagreba i korejske prijestolnice Seula.

Redovna zračna linija uspostavljena je 1. rujna, a Horvat ocjenjuje da će ona ne samo povećati brojku od gotovo pola milijuna korejskih turista koji su prošle godine posjetili Hrvatsku, već i osnažiti suradnju i razmjenu između poslovnog svijeta, kao i potaknuti ulaganja u različita gospodarska područja.

Horvat kaže da važan korak u jačanju odnosa dviju zemalja predstavlja i otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Koreji, koje je predviđeno za listopad ove godine.

Državna tajnica u ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić za listopad ove godine je najavila potpisivanje ugovora o socijalnom osiguranju između dviju zemalja, a koji bi trebao doprinijeti stabilnosti i zaštiti socijalnih prava, poput onog na mirovinu, za hrvatske radnike zaposlene u Koreji i obratno.

Pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac je kazala da je proizvodnja kozmetike važan sektor hrvatskog gospodarstva, a kako su domaći proizvodi našli svoje mjesto na tržištu i uspješno konkuriraju onim stranima.

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković je ocijenila da forum pruža dobru podlogu za suradnju hrvatskih i korejskih tvrtki iz industrije kozmetike, a napomenula je da je Ministarstvo zdravstva nadležno tijelo za odobravanje kozmetičkih proizvoda koji se plasiraju na hrvatsko tržište.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!