1. PROSINCA

U Esplanadi osma konferencija o društveno odgovornom poslovanju

16.11.2016 u 11:01

Bionic
Reading

Osma konferencija o društveno odgovornom poslovanju (DOP) održat će se 1. prosinca u Hotelu Esplanade Zagreb a u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR)

Osma konferencija o DOP-u kao rezultat aktivnosti suradničke mreže organizacija koje već niz godina organiziraju aktivnosti i događanja na temu društveno odgovornog poslovanja.

Na Konferenciji će biti dodijeljena deveta nagrada Indeks DOP-a za postignuća u primjeni prakse društvene odgovornosti u 2015. godini. Indeks DOP-a je nagrada koja se temelji na metodologiji objektivne procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj i omogućuje usporedbu s praksama drugih. Metodologiju su izradili domaći stručnjaci po uzoru na renomirane strane metodologije rangiranja. Nagrade se dodjeljuju najbolje rangiranim poduzećima u četiri glavne kategorije prema veličini poduzeća te četiri sektorske nagrade, a ove godine po prvi puta biti će dodijeljena posebna nagrada za ljudska prava.

'Održivi razvoj predstavlja najbolji oblik razvoja koji omogućava racionalno korištenje resursa i distribuciju dobara, zadovoljavajući potrebe današnje i budućih generacija. Poslovne organizacije koriste društveno odgovorno poslovanje kako bi pridonijele održivom razvoju kroz odgovorno ponašanje prema okolišu, uz stvaranje pozitivnog doprinosa društvu. Održivi razvoj dio je politike Europske unije, a DOP način poslovanja na koji EU potiče svoje gospodarstvo. Navedeni modeli poslovanja dugoročno predstavljaju najbolji temelj konkurentnosti i pametnog razvoja kojemu težimo kao društvo', poručuju organizatori.

'DOP je koncept koji se odnosi na djelovanje poduzeća koje nadilazi obveze strogo definirane zakonskom regulativom i temelji se na dobrovoljnoj inicijativi organizacije koja u takvom djelovanju vidi svoj dugoročni poslovni interes, ono nije neobavezan dodatak poslovanju već način upravljanja poduzećem', ističe se u pozivu na Konferenciju.