uzlazni trend bilježe godinama

U Čazmi cvjeta turizam, prošle godine udvostručio se broj dolazaka i noćenja

19.01.2023 u 16:20

Bionic
Reading

Broj turističkih dolazaka i noćenja tijekom prošle godine na području Grada Čazme dvostruko je veći u odnosu na prethodnu godinu, no bez obzira na višegodišnje pozitivne trendove, turistička ponuda, pogotovo u smještajnom segmentu, još uvijek ima puno prostora za rast

„Uzlazni trend koji imamo već niz godina trebao bi biti pokazatelj i smjernica svima kako što bolje iskoristiti potencijale kojima raspolažemo. Pri tome mislim na daljnje ulaganje i razvijanje turističke infrastrukture na javnim površinama, ali apeliram ponajprije na naše ugostitelje da prepoznaju taj potencijal, prošire ponudu i povećaju smještajne kapacitete te na OPG-a i naše stanovnike općenito, koji također od svega mogu imati korist”, istaknuo je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak u četvrtak prilikom predstavljanja turističkih rezultata.

U Čazmi je lani ostvareno 3.573 noćenja i 1.165 dolazaka turista, što je za 118 posto više noćenja i 105 posto više dolazaka u odnosu na podatke iz 2021. Kako je istaknuto, iako brojke nisu velike, na području grada i prigradskih naselja trenutačno je tek 13 objekata s 28 smještajnih jedinica, odnosno sve zajedno 63 kreveta i 14 pomoćnih ležajeva.

Nedostatak smještajnog kapaciteta svakako je ograničavajući faktor turističkog razvoja jer veće grupe turista ne mogu se odjednom smjestiti u tom gradu. Najveći broj dolazaka zabilježen je u prosincu. Taj podatak ne čudi budući da je čazmanski Advent proglašen trećim najljepšim među malim gradovima u RH, po izboru posjetitelja portala gradonačelnik.hr.

„Izuzetno smo zadovoljni brojem dolazaka i noćenja turista, a vjerujemo da je za to povećanje zaslužno i otvorenje našeg biološkog kupališta i novih lokaliteta za obilazak u sklopu Čazme Nature. U prošloj godini povećali smo i broj naših manifestacija u odnosu na vrijeme prije COVID-a te podigli njihovu kvalitetu, što planiramo i ove godine”, rekla je direktorica TZ Čazma Ivana Sabljak Murlin.

sve osim nogometa