IZVIJEŠĆE OLAF-a

Lani zloupotrebljeno 371 milijun eura iz europskog proračuna, pogledajte na čemu se najviše muljalo

03.09.2019 u 17:59

Bionic
Reading

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) objavio je u utorak da je prošle godine zloupotrijebljen 371 milijun eura iz europskog proračuna, uz preporuku da se novac vrati u zajednički proračun

OLAF istražuje prijevare u korištenju sredstava iz zajedničkog proračuna EU-a u područjima kao što su istraživanje, poljoprivreda, subvencije u poljoprivredi i poticaji siromašnim regijama. Riječ je o novcu poreznih obveznika u 28 zemalja-članicama, podsjeća dpa.

"Naš je rad važan. Ne štitimo samo financijske interese EU-a, nego i zdravlje i dobrobit europskih građana", poručio je čelnik OLAF-a Ville Itala.

Neki od trendova koje je OLAF otkrio su korištenje lažnih kompanija, prijevare u promoviranju poljoprivrednih proizvoda, pri čemu se 'pranje' novca obavlja izvan EU-a, te međunarodne kriminalne sheme za izbjegavanje plaćanja carinskih pristojbi.

U OLAF-u su istaknuli slučaj organizirane kriminalne skupine koja je 'izvlačila' novac namijenjen centrima za prihvat izbjeglica u Italiji.

U istrazi je agencija otkrila da organizatori toga projekta nisu prikazivali stvarne količine hrane podijeljene ljudima u prihvatnim centrima, koji su "nerijetko ostavljeni da gladuju ili su dobivalI prehrambene proizvode pred istekom zakonskog roka ispravnosti", ističe se u godišnjem izvješću.

U 2017. godini agencija je utvrdila da je tri milijarde eura proračunskog novca zloupotrijebljeno, zahvaljujući jednokratnoj istrazi u slučaju umanjivanja vrijednosti uvoza s ciljem izbjagavanja plaćanja carina i poreza.