najviše u kampovima

U 18 srpanjskih dana Istra bilježi 3,2 milijuna noćenja

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 21.07.2020 09:02
  • Objavljeno 21.07.2020 u 09:01
Plaža - ilustracija

Plaža - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

S 336 tisuća dolazaka i 2,35 milijuna noćenja ostvarenih u prvih 18 srpanjskih dana, Istarska županija bilježi porast turističkog prometa u odnosu na lipanj. Trenutno u Istri na dnevnoj bazi boravi 155 tisuća gostiju. Najviše ih je, kao što se i očekivalo, u kampovima, 36 posto, a jednak postotak bilježi se u privatnom smještaju. Tek 13 posto gostiju je odmor odlučilo provesti u hotelima, a isto toliko i u nekomercijalnom smještaju.

Sveukupno je, dakle, riječ o 60 posto dolazaka i 56 posto noćenja u usporedbi s istim razdobljem lani. Istra je tako puno bolja od prosjeka Hrvatske koji, gledajući srpanj 2019. godine, ostvaruje 47 posto dolazaka. Naime, Rovinj, Medulin i Poreč spadaju među pet destinacija s najviše ostvarenih noćenja u zemlji.

Direktor TZ-a Istre Denis Ivošević govori za Glas Istre da je to, a pogotovo s obzirom na uvjete u kojima se trenutno "živi i radi u turizmu", izvrstan rezultat. Ističe nekoliko faktora koji idu u prilog njegov tezi:

"U projekciji ovogodišnje sezone nismo imali niti jedan ključan parametar na temelju kojeg bismo mogli izvesti bilo kakvu ozbiljnu i mjerljivu prognozu. Zato smo odredili pokušati prvo odrediti epidemiološku situaciju, putem pogođenih mjera dovesti u poziciju da možemo raditi. Stoga u realizaciji sezone idemo dan po dan. Unatoč velikim pritiscima nekih inozemnih medija koji ne govore u prilog hrvatskom turizmu te velikoj neizvjesnosti što će nam donijeti naredni dani, uspijevamo kvalitetno provoditi realizaciju ove sezone".