MIFIN O BADELU

Tvrtka u blokadi može se prodati

15.11.2012 u 10:47

Bionic
Reading

Račun Badela 1862 je blokiran sukladno propisima, Badel u tom smislu nije izuzetak jer je istovjetan način postupanja u odnosu na ostale tvrtke koje imaju dug prema državi, izvijestilo je Ministarstvo financija iz kojeg ističu i da blokada računa ne sprečava prodaju tvrtke

'Blokada računa ne sprečava prodaju tvrtke, njeno financijsko restrukturiranje, pronalaženje strateškog partnera i njeno osposobljavanje za nastavak poslovanja. Badel u tom smislu nije jedinstven slučaj, s obzirom da je čitav niz tvrtki u sličnoj situaciji pronašlo strateške partnere (kupce), koji su preuzeli obveze tvrtke, u postupku su konsolidacije i pokretanja proizvodnje', objavilo je Ministarstvo financija na svojim internetskim stranicama.

Tim je priopćenjem Ministarstvo reagiralo na medijske napise o blokadi računa Badela 1862 i navode iz tih napisa da država prodaje vlastitu tvrtku (država u strukturi vlasništva Badela ima 67,68 posto) i istodobno blokira račun te tvrtke.

Badel 1862 prekjučer je putem Zagrebačke burze izvijestio da mu je Carinska uprava 6. studenog blokirala žiroračun temeljem ovrhe za neplaćeni poseban porez na alkohol i alkoholna pića.

Ministarstvo financija u jučerašnjem priopćenju ističe da 'Badel ima ozbiljne poteškoće i poremećaje u poslovanju te da je neophodno proaktivno djelovanje poslovodstva društva, poduzimanje mjera racionalizacije i štednje na svim razinama i pokretanje financijskog restrukturiranja'.

Badelu je početkom svibnja ove godine reprogramiran dug po osnovi obveza prema Poreznoj upravi i Carinskoj upravi (39,5 milijuna kuna), u ukupnom iznosu od 53,8 milijuna kuna na 36 mjeseci.

Dug Badela prema Carinskoj upravi na dan 9. studenoga iznosi 21,48 milijuna kuna, a s reprogramiranim dugom od 39,5 milijuna kuna ukupno iznosi 60,99 milijuna kuna. Za naplatu dijela duga koji nije reprogramiran (21,48 milijuna kuna) Carinska uprava je, temeljem odredbi Carinskog zakona i Općeg poreznog zakona, 3. listopada donijela dva rješenja o ovrsi pljenidbom novčanih sredstava na računima banaka ovršenika, te je slijedom toga blokiran račun Badela, objašnjavaju iz Ministarstva.

Po tim rješenjima o ovrsi Badel je do 7. studenoga uplatio ukupno nešto više od milijun, te je po toj osnovi preostao dug u iznosu od 20,47 milijuna kuna. Za novi dospjeli dug prema Carinskoj upravi, u koji nije uključen dug po kojem je blokiran račun tvrtke, Carinska je uprava donijela novo rješenje o ovrsi s danom 5. studenoga na iznos od 7,3 milijuna kuna bez kamata, tako da ukupan dug prema Carinskoj upravi iznosi 27,77 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo također navodi kako je Badel i u 2011. i u prvom polugodištu 2012. poslovao s gubitkom te kako su ukupne obveze krajem lipnja 2012. iznosile 622,8 milijuna kuna.

Društvo je u 2011. godini isplatilo otpremninu Zvjezdani Blažić (predsjednica uprave) u neto iznosu od 900 tisuća kuna, što je bruto gotovo 1,8 milijuna kuna, podatak je kojeg iznosi Ministarstvo u svom priopćenju.