niva inženjering

Tvrtka Nikice Valentića se briše, 'na bubnju' prodano 350 nekretnina

13.02.2024 u 09:52

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu zaključio je stečaj Nive inženjeringa, tvrtke koju je osnovala Niva d.d. kojoj je na čelu bio bivši premijer Nikica Valentić, te će se nakon pravomoćnosti tog rješenja tvrtka brisati iz sudskog registra.

Sudska odluka uslijedila je nakon završnog ročišta održanog krajem siječnja i izvješća stečajne upraviteljice Rajke Jagmarević da je unovčena sva imovina tvrtke te da je na "bubnju" bilo prodano čak 350 nekretnina.

Ukupna vrijednost prodanih nekretnina nije istaknuta, no za istaknuti jest da su, prema završnom računu stečajne upraviteljice, samo prihodi od prodaje nekretnina iznosili 3,02 milijuna eura. Pritom je istaknuto i da su rashodi iznosili 499.927 eura od kojih je trošak procjena nekretnina iznosio 94.058 eura, a trošak oglašavanja njihove prodaje 102.807 eura. Na završnom ročištu bila su samo dva vjerovnika od kojih se jedan nije uspio naplatiti.

Punomoćnik tog vjerovnika isticao je, pak, "da nema prigovor na završni popis nego prigovara što se vjerovnik nije uspio namiriti, a agonija tog vjerovnika u smislu parnica koje su trajale prije pokretanja stečajnog postupka nisu se okončale na zadovoljavajući način". Dodao je i da je taj proces prije otvaranja stečajnog postupka trajao čak 19 godina.

No, kako se u završnom računu navodi, tijekom trajanja stečajnog postupka otvorenog 2017., unovčene su nekretnine u različitim kategorija opterećenja. U popisu prodane imovine na više od 80 stranica ističe se da je od 350 nekretnina njih 150 bilo opterećeno razlučnim pravima i to Erste&Steiermärkische Bank, H-ABDUCO-a, Partner banke i Prima ulaganja.

Među prodanim nekretninama opterećenih razlučnim pravima ističu se zemljišta u Jastrebarskom na više od 58.000 četvornih metara, dva stana u elitnoj zagrebačkoj Nazorovoj ulici te deseci garaža u zagrebačkoj Jurkovićevoj ulici i u Zaprešiću.

Nadalje, sukladno odluci skupštine vjerovnika, nekretnine koje nisu bile opterećene razlučnim pravima, prodavale su se neposrednom pogodbom uz obvezu javnog oglašavanja, a među njima su, između ostaloga, bili suvlasnički dijelovi kompleksa u zagrebačkoj Grahorovoj i Bleiweisovoj ulici, zgrade u Zaprešiću i parkirna mjesta u Vlaškoj ulici.

Valentić direktor i predsjednik uprave Nive od 1997. do 2011.

"Na temelju naprijed navedenog, a obzirom da je unovčena cjelokupna (slobodna) imovina stečajnog dužnika, predlažem da se zaključi stečajni postupak", zaključuje se u završnom računu stečajne upraviteljice Rajke Jagmarević.

Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna. Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011. a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

Prema navodima Fine iz zahtjeva za provedbu skraćenog stečajnog postupka iz kolovoza 2016. Niva inženjering je tada imala neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od oko 5,5 milijuna kuna u neprekinutom razdoblju od 120 dana.

No, prema očevidniku Fine od 31. ožujka 2017., dužnik je već imao nepodmirene obveze za plaćanje u iznosu od 50.12 milijuna kuna te je bio u neprekidnoj blokadi ukupno 180 dana. Nakon otvaranja stečaja i održanog ispitnog i izvještajnog ročišta, u rujnu 2017. bile su i utvrđene su tražbine četrdesetak vjerovnika Nive inženjeringa u ukupnom iznosu većem od 130 milijuna kuna.

Osim Niva inženjeringa, u sklopu povezanih društava bile su osnovane i tvrtke Črnomerec centar, Niva nekretnine, SK-735, Niva Servis koje su sve odreda s vremenom zapale u dugove.

Građevinska tvrtka Črnomerec centar, koja je trebala graditi 600 stanova u tom zagrebačkom kvartu, još je 2016. bila opterećena potraživanjima vjerovnika većim od 125 milijuna kuna, pri čemu su najveće tražbine imali Kreditna banka Zagreb te bivši Agrokor Ivice Todorića.