Pharmas kupio ciplu

Tvrtka Luke Rajića za milijun dolara kupila podružnicu indijskog farmaceuta

  • Autor: N.S.
  • Zadnja izmjena 22.01.2018 11:50
  • Objavljeno 22.01.2018 u 11:48
Jerko Jakšić, predsjednik Uprave PharmaSa i Bharat Binyani, direktora Ciple za regiju

Jerko Jakšić, predsjednik Uprave PharmaSa i Bharat Binyani, direktora Ciple za regiju

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: PharmaS

Farmaceutska kompanija PharmaS, u vlasništvu Luke Rajića, u petak je dovršila proces preuzimanja hrvatske podružnice globalne farmaceutske kompanije Cipla. PharmaS je s kompanijom Cipla Holding iz Nizozemske, dijelom indijske globalne kompanije Cipla, sklopio sporazum kojim je preuzeo stopostotni udio u tvrtki Cipla Croatia za iznos od 1,1 milijuna dolara.

'Ovom strateškom akvizicijom PharmaS stječe pristup brojnim proizvodima koji su već na tržištu ili u fazi pred stavljanje na tržište, a koje razvija Cipla Indija, kompanija sa zavidnim istraživačkim i razvojnim kapacitetima. To potvrđuje njezina prisutnost na brojnim svjetskim tržištima poput SAD-a, Europe, Južne Afrike, Indije te brojnim drugim brzorastućim tržištima. Navedenom akvizicijom PharmaS će se pozicionirati kao jedan od vodećih igrača u segmentu lijekova za bolesti dišnih organa u Hrvatskoj', priopćeno je iz kompanije. 

Prodaja hrvatske podružnice dio je strategije tvrtke Cipla za promjenom poslovnog modela u Europi. Naime, Cipla je promijenila svoj poslovni model u većini zemalja širom Europe, krećući se od izravnog tržišta do B2B modela. Taj potez bi trebao doprinijeti jačem rastu poslovanja u Europi koja trenutno Cipli pridonosi sa oko 4% udjela u ukupnim prihodima.

Inače, PharmaS je krajem 2015. godine ušao u bolnički segment receptnog poslovanja te nakon ulaska u Consumer healthcare (CHC) 2013. godine, ostvario još jedan važan korak prema ostvarenju strateških ciljeva.

U 2017. godini PharmaS Grupa je ostvarila rast prodaje od 30% u odnosu na 2016. godinu, te je završetkom te iste godine završila financijska stabilizacija poslovanja. Intenzivnim lansiranjem proizvoda, od toga više od 60 proizvoda u 2017. godini, PharmaS se okreće prema širenju poslovanja u receptnom i CHC poslovanju u regiji i na internacionalnim tržištima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!