PROBLEMI IZA NJIH

Tvornica u Gradiški zacementirala čvrstu vezu Todorića i Tedeschija

17.03.2015 u 10:32

Bionic
Reading

Koliko je snažna poslovna povezanost između dviju naših najvećih privatnih kompanija, Agrokora i Atlantic grupe, dokazuje i u ponedjeljak otvorena tvornica energetskih pločica u Novoj Gradiški, u koju je Emil Tedeschi uložio 120 milijuna kuna. Naime novi pogon izgradila je Agrokorova građevinska tvrtka iz Slavonskog Broda, Projektgradnja

Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, u građevinski sektor ušao je u srpnju 2013, kada je u predstečajnoj nagodbi preuzeo Projektgradnju. Najveći vjerovnici bile su tri Agrokorove kompanije – Vupik, Belje i Konzum – koje su svoja potraživanja od ukupno 92 milijuna kuna pretvorile u udjele u temeljnom kapitalu slavonskobrodske tvrtke.


Nekad jedna od deset najuspješnijih građevinskih firmi gradila je za Agrokor farme u Baranji i Srijemu, a s druge strane Todorić ju je izdašno kreditirao. Tako je od skoro pola milijarde kuna duga Projektgradnje na Agrokorove zajmove otpadalo 150 milijuna kuna.

Pretpostavlja se da je Todorić bio zainteresiran kreditirati tvrtku iz Slavonskog Broda jer je ona 2011. preuzela od Belja Tvornicu opreme i strojeva (Belje-TOS), koja se bavi proizvodnjom opreme te održavanjem farmi i silosa za Todorićev koncern.

Projektgradnja trenutno zapošljava oko 150 radnika, a ako oporavak uspije, trebala bi ih zapošljavati 300. Tome će sigurno pripomoći i angažman na gradnji Atlanticove tvornice u Novoj Gradiški

Tedeschijeva odluka da izabere baš Todorićevog građevinarca logična je kad se zna da je upravo Agrokor najvažniji Atlanticov poslovni partner. Partnerstvo se dodatno produbilo Agrokorovim preuzimanjem slovenskog trgovačkog lanca Mercatora. Neslužbeno je iz krugova bliskih koncernu Agrokor tportal doznao kako je na godišnjoj razini ta suradnja vrijedna više od milijardu kuna – toliko naime sada novi Agrokorov maloprodajni lanac kupi Atlanticovih proizvoda. Inače je takve informacije teško doznati jer se akteri uvijek pozivaju na poslovnu tajnu. Petina je to Atlanticovih prihoda ostvarenih prošle godine, a oni su ukupno iznosili 5,1 milijardu kuna.

Kako je lani Konzum nakon dugogodišnjeg ignoriranja otvorio svoje police za dva vodeća brenda Atlantic grupe (Barcaffe i Argetu), može se reći da je nakon faze napetih odnosa i otvorenih pitanja to vrijeme iza njih. Sjetimo se samo da je 2012. Jamnica otela Atlanticu distribuciju Red Bulla, a riječ je o financijski važnom poslu. Očito je sada došlo vrijeme prisnijih odnosa između Todorića i Tedeschija, od kojih obojica itekako imaju koristi.