Međunarodna turistička burza

Turoperateri optimistični uoči nadolazeće sezone, na sajam u Berlin stiže i ministrica Brnjac

06.03.2023 u 17:10

Bionic
Reading

Njemački turoperateri izrazili su u ponedjeljak, uoči otvaranja Međunarodne turističke burze u Berlinu (ITB), najvećeg sajma turizma na svijetu, optimizam u pogledu predstojeće turističke sezone

"Potražnja za putovanjima je unatoč inflaciji velika. Njemački turoperateri očekuju ostvarenje rekordnog prometa iz pred-koronske 2019.", rekao je predsjednik Njemačkog saveza turoperatera (DRV) Norbert Fiebig uoči službenog otvorenja Međunarodne turističke burze (ITB) u ponedjeljak navečer u Berlinu.

"Dno iz 2021. je definitivno iza nas. Očekujemo ostvarenje brojki iz rekordne 2019.", rekao je Fiebig.

Kako je rekao Fiebig, oporavak je vidljiv i iz trenda ranog bukiranja aranžmana, već u siječnju i veljači.

Trend porasta korisnika koji bukiraju unaprijed i "idu na sigurno" stručnjaci povezuju s promjenom ponašanja građana nakon pandemije, tijekom koje su individualni turisti u slučaju otkazivanja ili problema teže dolazili do svojih prava nego oni koji idu preko agencije.

Povećanje ranih bukinga smanjuje broj paketa koji će ostati na raspolaganju pred sam početak sezone.

"Oni koji bukiraju u posljednji trenutak u nadi da će proći jeftinije ove bi godine mogli ostati kratkih rukava", rekao je Ingo Burmester, direktor kompanije DER Touristik.

Po prvi put nakon pandemije, ITB će u utorak bez ograničenja otvoriti vrata za stručnu publiku.

Hrvatska turistička zajednica bi na konferenciji za tisak u utorak prijepodne trebala predstaviti hrvatsku turističku strategiju za aktualnu sezonu s naglaskom na održivi turizam. Konferenciji bi trebala nazočiti i ministrica turizma RH Nikolina Brnjac.