RBA ANALIZE

Turizam i trgovina pred najvećim izazovima

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.04.2009 09:55
  • Objavljeno 24.04.2009 u 09:36
trgovina

trgovina

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Turizam i trgovina sektori su koji će se ove godine naći pod najjačim udarom, uslijed daljnjeg pada osobne potrošnje hrvatskih građana i očekivane manje turističke potrošnje, ističu analitičari Raiffeisen banke u kvartalnoj publikaciji RBAnalize

Početak 2009. obilježen je i iznimno snažnim padom prometa u trgovini na malo, a pad potražnje prvenstveno je bio izražen u segmentu prodaje trajnih dobara poput motornih vozila i namještaja. Iako je pad s početka ove godine u velikoj mjeri bio i posljedica zabrane rada trgovina nedjeljom, izgledno je da će pad prometa u maloprodaji ove godine biti značajan. Očekivano smanjenje razine zaposlenosti i pada neto plaća, uz sporiji rast kreditiranja potrošnje stanovništva, i dalje će doprinositi padu osobne potrošnje.

Nadalje, očekivana manja potrošnja turista doprinijet će ovogodišnjem padu u maloprodaji. Trenutno je optimizam domaćih potrošača na niskim razinama, a uz krizu u realnom sektoru, i negativni trendovi na domaćem tržištu kapitala i nekretnina negativno doprinose percepciji potrošača o njihovoj kupovnoj moći.

Osim izraženog smanjenja broja djelatnika u trgovini, kao reakcija na prekid višegodišnjeg razdoblja rasta u ovoj djelatnosti zamjetno je i dinamiziranje procesa konsolidacije. Analitičari RBA očekuju da će se navedeni proces nastaviti i u narednom razdoblju kroz aktivnosti spajanja i preuzimanja, ali i izlaska s tržišta manje konkurentnih i financijski slabijih igrača.

Analitičari RBA smatraju da je pred turističkim sektorom je najteža godina u posljednjih deset godina, odnosno od 'kosovske krize'. Preliminarni podaci ukazuju na značajna odstupanja u procjenama o ovogodišnjem padu broja dolazaka i noćenja turista sa stranih tržišta, što nije ni neočekivano s obzirom na prisutnu veliku neizvjesnost glede budućih globalnih gospodarskih kretanja.

Međutim, i u ovakvim okolnostima domaći turizam ima određene komparativne prednosti, a to je prvenstveno blizina najvažnijim emitivnim tržištima. Iako će se tijekom ove godine turisti vjerojatno kraće zadržavati na odmoru, analitičari RBA očekuju kako bi se ovogodišnji pad noćenja ipak mogao zadržati na jednoznamenkastim razinama. Ipak, prihodi od turističke djelatnosti bi mogli zabilježiti osjetno veći pad.

Osim već navedenog negativnog utjecaja na trgovinu, smanjena potrošnja turista odrazit će se i na kretanja u prerađivačkoj industriji te građevinskom sektoru. Slijedom očekivano lošijih ovogodišnjih poslovnih rezultata, značajnija ulaganja nisu izgledna ni tijekom iduće godine.

Analitičari RBA dugoročne perspektive za razvoj domaćeg turizma vide u širenju turističke ponude, ulaganju u nautički turizam te razvoju imidža pojedinih destinacija

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi