cijena političke nestabilnosti

Turistički debakl: Prihodi hotela u Barceloni tijekom ljeta pali 14 posto

07.09.2018 u 15:00

Bionic
Reading

Hoteli u Barceloni, glavnom gradu španjolske regije Katalonije, zabilježili su ovog ljeta pad prihoda od 14 posto, priopćili su u četvrtak iz udruženja hotelijera, upozorivši da je grad razvio negativnu reputaciju u inozemstvu

Turizam čini oko 11 posto španjolskog BDP-a i najveći je poslodavac u zemlji, a pad broja posjetitelja u ključnom mjesecu srpnju signalizira da je uzlazni trend nakon nekoliko rekordnih godina možda dosegnuo vrhunac.

Popunjenost hotela u Barceloni tek je neznatno smanjena u tom razdoblju, ali su im prihodi smanjeni zbog 7-postotnog sniženja cijena u srpnju i za dodatnih 19 posto u kolovozu.

Usporedbe radi, ukupna je prosječna potrošnja inozemnih turista u Španjolskoj u srpnju porasla za 9,5 posto.

U udruženju Gremi d'Hotels de Barcelona kritiziraju odnos gradskih vlasti prema turizmu, upozorivši da imidž grada narušavaju pogoršana sigurnost, učestali primjeri antisocijalnog ponašanja i nedostatno čišćenje javnih površina.

  • +42
Hrvatska tijekom sezone nije imala problema poput onih koji muče Katalonce Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Predsjednik grupe Jordi Clos istaknuo je slučaj napada uličnog prodavača na turista iz SAD-a i učestala kaznena djela, poput krađe satova na ulazima u hotele.

Smanjene prihode hotela Clos pripisuje i političkoj nestabilnosti, aludirajući očito na zahtjev Katalonije za autonomijom, zbog čega je Madrid prošle godine uveo izravnu upravu u toj regiji, te štrajkovima u zračnim lukama i još svježem sjećanju na terorističke napade u kolovozu prošle godine.

  • +18
Katalonija u općem štrajku Izvor: Reuters / Autor: YVES HERMAN