RAST NOĆENJA U SIJEČNJU

Turistička godina dobro počela

06.03.2009 u 11:06

Bionic
Reading

Hrvatsku je, po prvim podacima Državnog zavoda za statistiku, u siječnju ove godine posjetila 131 tisuća turista, ostvarivši 361,1 tisuću noćenja, što je u usporedbi s podacima za siječanj prošle godine 2,2 posto manje dolazaka, ali gotovo četiri posto više noćenja

Siječanj je i jedan od rijetkih mjeseci u godini kada u hrvatskom turizmu prevladavaju domaći turisti i njihova noćenja, pa je tako bilo i ove godine s 71 tisućom dolazaka domaćih naspram 59,8 tisuća dolazaka stranih turista.

Ipak, domaćih je turista u ovogodišnjem siječnju bilo gotovo 11 posto manje u odnosu na lanjski siječanj, dok je stranih došlo 10 posto više. Slična je situacija i s noćenjima - domaći su turisti ostvarili više noćenja od stranih, 191 tisuću, čime su zabilježili pad od 8,5 posto u odnosu na lanjski siječanj, dok su strani turisti sa 170,2 tisuće noćenja u plusu za 22,5 posto.

Prošle su godine u siječnju zabilježeni visoki porasti turističkog fizičkog prometa, odnosno turističkih je dolazaka bilo 10 posto više nego u siječnju 2007. a ukupna su noćenja bila u plusu za 11 posto što su bili iznimno dobri rezultati s obzirom da je siječanj kod nas tradicionalno 'turistički pust'.