PROCJENA INSTITUTA ZA TURIZAM

Turisti smanjili potrošnju za samo jedan posto

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.10.2009 16:00
  • Objavljeno 20.10.2009 u 15:55
morske orgulje zadar turizam

morske orgulje zadar turizam

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vladimir Ivanov

Hrvatski turizam je u uvjetima globalne recesije ove godine od siječnja do kraja kolovoza s 2 posto manje turističkih dolazaka i 1 posto manje noćenja nego u istim lanjskom razdoblju ostvario dobre rezultate, ocjena je zagrebačkog Instituta za turizam, iz kojega procjenjuju da će ovogodišnja potrošnja inozemnih turista, koji čine više od 85 posto ukupnih turista u Hrvatskoj, biti oko 1 posto manja od one u 2008. godine

Takvu procjenu manje ovogodišnje potrošnje inozemnih posjetitelja iz Instituta temelje, kako su danas izvijestili, najviše zbog očekivane promjene strukture posjetitelja u 2009. s obzirom na vrstu smještaja.

Ističući i da je ta procjena zasnovana na metodologiji procjene turističke potrošnje za izradu Satelitskog (sveobuhvatnog) računa turizma RH, iz Instituta podsjećaju i da su prošle godine u Hrvatskoj prema platnoj bilanci HNB-a prihodi od putovanja-turizma iznosili 7,5 milijardi eura

Osim o potrošnji inozemnih turista, temeljem rezultata istraživanja Turistička aktivnost domaćeg stanovništva u 2008. i 2009. iz Instituta procjenjuju i da će ukupna potrošnja domaćih posjetitelja na putovanjima u Hrvatskoj ove godine biti na razini od oko jednu milijardu eura odnosno 19 posto manje nego 2008.

To pojašnjavaju manjim brojem putovanja, promijenjene strukture smještaja, ali i smanjenjem prosječne potrošnje domaćih putnika po putovanju.

Za poslovanje hotelijerskog sektora ove godine, temeljem rezultata ankete Hrvatske udruge hotelijera na uzorku od 35 hotelskih poduzeća, procjenjuju da će, unatoč smanjenju hotelskih noćenja, ali i rastu noćenja u kampovima, prihod od prodaje hotelskih poduzeća biti smanjen 1 posto u odnosu na prethodnu godinu uslijed ostvarenog rasta prihoda po noćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!