zabrinutost raste

Turista još nema, a buking za srce sezone ide jako sporo: Nijemci ljetuju doma?

09.06.2020 u 08:45

Bionic
Reading

Nakon višemjesečne pauze i depresije napokon je krenuo i buking smještaja u Hrvatskoj za glavnu sezonu, no kako zasad stvari stoje, još uvijek nema razloga za pretjeranu euforiju

Dapače, nakon najave ministra turizma Garija Cappellija da bismo ove godine mogli ostvariti oko 30 posto prošlogodišnjeg prometa, očekivanja stručnjaka iz sektora sada su se spustila na četvrtinu, odnosno 25 posto, a izvori iz najvećih turističkih kompanija u Njemačkoj kažu da naše najbolje emitivno tržište zasad prvenstveno bira rezervaciju smještaja - u domovini, piše Jutarnji list.

'Kad je u pitanju buking u Njemačkoj, stvari su neočekivano dobre te je prema našim pokazateljima ondje dosad bukirano 88 posto smještajnih kapaciteta, prvenstveno na Baltiku.

Dakle, dobar dio Nijemaca odlučio je poslušati savjete vlade te ove godine bira ne putovati izvan zemlje, što je za Hrvatsku loše, no s obzirom na to da su njihovi kapaciteti ograničeni, za očekivati je da će kroz dva tjedna biti popunjeni. Nakon toga je moguće očekivati rast bukiranja od strane Nijemaca i u drugim europskim destinacijama, no u kojem omjeru, tek će se vidjeti', rekao je dobar poznavatelj njemačkog turističkog tržišta za Jutarnji list.

Kad je u pitanju Hrvatska, stidljivi buking zasad je toliko skroman da ga je teško mjeriti brojkama, a i dalje bilježimo veći broj otkazivanja nego novih rezervacija.

Slična situacija zasad je na cijelom Mediteranu, koji se, baš kao i Hrvatska, bori za svakog novog gosta, a prema trenutnim pokazateljima najviše uspjeha u tome ima Grčka, iako ni njihove brojke ne daju pretjeranog razloga za slavlje.

“Došlo je do nekih pomaka na tržištu, no treba pričekati da Njemačka i službeno ukine mjere prema stranim destinacijama. Zasad njihovi putnici uglavnom biraju njemačke i austrijske hotele”, doznajemo.

Prema riječima direktora Hrvatske udruge turizma Veljka Ostojića, buking prema Hrvatskoj zasad je uglavnom počeo s njemačkog i austrijskog tržišta, a kao iznenađenje pojavljuju se sve brojniji upiti iz zemalja Beneluxa.

“Sva se tržišta polako bude, no ne treba računati ni na kakvu senzaciju niti biti pretjerano euforičan. Zasad su najbolji pokazatelji za kolovoz, a raduju nas brojni upiti Nizozemaca, koji na godišnje odmore obično idu nakon 15. srpnja te uglavnom biraju kampiranje. Na njih ove godine dosta računamo, no zato očekujemo deficit britanskih i američkih gostiju, kojih ove sezone ne bi trebalo biti u velikom broju”, kazao je Ostojić i dodao da posjetitelji koji stižu u Hrvatsku očekuju pridržavanje mjera, zbog čega apelira da se ljudi pretjerano ne opuštaju.

Direktor Unilinea Boris Žgomba ističe da je od svih zemalja na Mediteranu po pitanju privlačenja gostiju zasad najviše napravila Grčka, ali upozorava i da ne treba otpisati ni Talijane ili Turke, koji će također pokušati ugrabiti što veći broj gostiju budući da te zemlje, baš poput Hrvatske, i same ovise o turizmu.

'Za razliku od zatvaranja granice, koje smo praktično odradili u jednom danu, proces otvaranja ide puno sporije i trebat će proći puno više vremena i uložiti puno više truda kako bismo postigli neki efekt. Računam da ćemo ove godine ostvariti najviše četvrtinu prošlogodišnjeg prometa, dakle 25 posto kad su u pitanju noćenja. Ne bih se kladio na puno više od toga, no, naravno, treba pričekati', rekao je Žgomba potvrdivši kako najveći dio bukinga u ovom trenutku otpada na autogoste, iako posljednjih dana raste interes i aviogostiju, s obzirom na to se uvodi i najavljuje sve više novih linija.

Svima onima koji računaju na rezervacije napravljene prije izbijanja pandemije, a koje dosad nisu otkazane, Žgomba poručuje da će dobar dio njih u narednim danima sigurno biti poništen, tako da je, po pitanju ove sezone, moguće računati gotovo isključivo na novi buking.

A on, kako se zasad čini, ne daje previše razloga za optimizam.