potvrdio odbor

Trump i dalje suspendiran na Facebooku, traži se revizija odluke

05.05.2021 u 16:43

Bionic
Reading

Facebookov Nadzorni odbor potvrdio je u srijedu suspenziju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa s te društvene mreže, ali je Facebooku dao šest mjeseci da odredi "razmjeran odgovor" za ubuduće. Facebook je neprimjereno suspendirao Trumpa na neodređeni rok bez jasnih standarda, zaključio je odbor, tražeći reviziju odluke.

Odbor je odlučio da Facebook treba donijeti odluku koja će biti u skladu s pravilima koja vrijede za druge korisnike platforme.

"Facebook je ostavio suspenziju na neodređeni rok na snazi i cijeli slučaj proslijedio Nadzornom odboru, očito se nadajući da će Odbor učiniti ono što on nije”, rekao je Michael McConnell, supredsjedatelj Nadzornog odbora, na konferenciji za novinare nakon objave odluke.

„Kazne na neodređeni rok te vrste ne prolaze međunarodni ni američki test za jasnoću, konzistentnost i transparentnost”.

Facebook je na neodređeni rok blokirao Trumpov pristup njegovim Facebook i Instagram profilima zbog zabrinutosti da bi mogli izbiti novi nasilni neredi nakon što su njegove pristaše 6. siječnja napale Kapitol.

„Sada ćemo razmotriti odluku Odbora i odrediti mjeru koja je jasna i proporcionalna”, objavio je Nick Clegg, potpredsjednik Facebooka za globalna pitanja i komunikacije, na blogu nakon objave odluke. „U međuvremenu, profili g. Trumpa ostaju suspendirani”.

U trenutku suspenzije, Facebookov glavni direktor Mark Zuckerberg objavio je da su „rizici da se predsjedniku dopusti da nastaviti koristiti njihovu uslugu u tom razdoblju bili jednostavno preveliki”.

Tvrtka je potom slučaj proslijedila svojem novoosnovanom Nadzornom odboru, koji čine pripadnici akademske zajednice, odvjetnici i aktivisti za ljudska prava, da odluči hoće li potvrditi zabranu ili dopustiti Trumpu da koristi društvenu mrežu.

Odluka je obvezujuća i važna prekretnica za Odbor, koji je Facebook osnovao kao odgovor na kritike na to kako se odnosi prema problematičnom materijalu.

Facebook je od Odbora zatražio i preporuke kako da tretira profile političkih lidera. Tehnološke platforme zadnjih godina imaju problem kako se postaviti prema svjetskim čelnicima i političarima koji krše njihove smjernice.

Facebook je izložen kritikama i od onih koji misle da bi trebao promijeniti svoj pristup nemiješanja prema političkim objavama i od onih koji smatraju zabranu Trumpa cenzurom.

Trump je trajno zabranjen na Twitteru, gdje je imao više od 88 milijuna pratitelja. Trump, koji sada objavljuje kratka priopćenja za medije putem elektroničke pošte, i dalje promiče dezinformacije o izborima, pa je tako u jednom priopćenju u ponedjeljak poručio: „Nepošteni predsjednički izbori 2020. bit će od danas poznati kao VELIKA LAŽ!”.

U utorak je pokrenuo novu internetsku stranicu kako bi objavljivao poruke koje čitatelji mogu dijeliti na svojim profilima na Facebooku i Twitteru.

Trumpov viši savjetnik rekao je da Trump planira pokrenuti vlastiti društveni medij.