PREVID?

Trošak kamata i mirovina podcijenjeni za milijardu kuna

Bionic
Reading

U prvim komentarima prijedloga proračuna analitičari su češće izražavali zadršku glede ostvarenja prihodne strane proračuna. Dajući podršku smanjenju rashoda i deficita, i Odbor za fiskalnu politiku je zbog rizika (ne)ispunjenja planova, i prihoda i rashoda, Vladi preporučio pričuvne mjere u proračunu 2012. godine, piše Poslovni dnevnik

Podbačaj plana kod nekih je većih rashodnih stavki zapravo prilično izgledan. Kod kamata i izdataka za mirovine moglo bi se pokazati da su zajedno podcijenjeni i do milijardu kuna.

Financijske rashode (kamate) Vlada je u državnom proračunu isplanirala na 8 milijardi kuna ili samo 320 milijuna više nego 2011. Lani su pak ti troškovi u odnosu na 2010. povećani za 750-800 milijuna. S obzirom na lanjski deficit, saldo duga ove je godine osjetno veći i samo po toj osnovi, ne računajući skuplje novo zaduživanje, može se očekivati da porast troška kamata ne bude manji nego lani.

Primjerice, u HNB-u su potkraj 2011. procijenili da bi trošak kamata - doduše, na razini opće države - u 2012. mogao porasti dvije milijarde kuna, s tim da se za sam državni proračun računalo sa 900 milijuna povećanja, piše Poslovni dnevnik.

'Grubom računicom na toj stavci ove godine u optimističnoj varijanti nedostaje 700, a moguće i do 900 milijuna. Osim skupljega novog duga za financiranje ovogodišnjeg deficita to će ovisiti i o kamatama na trezorske zapise. Njihov se saldo, čini se, planira povećati, a u tom se dijelu planiraju manji izdaci za kamate, i to unatoč tome što su one od jesenas više', kaže Martina Dalić, bivša ministrica financija.

Kao mogući odgovor na Vladin plan povećanja neki znalci nagađaju da su možda iz proračuna izbačene kamate po jamstvima brodogradnji. I kod mirovina proračun predviđa povećanje za nešto više od 300 milijuna kuna. Prema svim procjenama, usklađivanje mirovina i povećanje broja korisnika (za 15-ak tisuća) rezultirat će vjerojatno dvostruko većim porastom tih izdataka.

Prema Dalić, trošak indeksacije mirovina u prvom koraku bit će 180 milijuna (za pola godine), no na jesen će i cijene (veći PDV, ali i rast nekih cijena mimo toga) i osnovica za indeksaciju porasti, piše Poslovni dnevnik.