analiza fininfa

Tri mjeseca nisu isplatili plaće, a opet su dobili državnu potporu za očuvanje radnih mjesta

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 10.06.2020 12:36
  • Objavljeno 10.06.2020 u 12:36
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Fininfo

Na najnovijoj crnoj listi Porezne uprave 1237 poslodavaca nije tri mjeseca uzastopno isplatilo plaće svojim radnicima. Usprkos tome, njih čak 15 posto dobilo je državnu potporu za očuvanje radnih mjesta. Radi se o ukupno 147 tvrtki koje su primile potpore od 1,77 milijuna kuna za ožujak iako je uvjet za to nepostojanje duga

Analizu odnosa neisplatitelja plaće i državnih potpora napravio je portal Fininfo.

Tih 147 poslodavaca kojima je pomogla država nisu isplatili plaće za ukupno 550 radnika za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine.

Njih 34 ušla su na listu Porezne uprave u 2020. godini, tj. nisu se nalazili na popisu neisplatitelja plaća za 2019. godinu.

Ostalih 113 su se nalazili i na prethodno objavljenoj listi neisplatitelja plaća, što znači da 76,9 posto primatelja potpora za ožujak 2020. godine, a koji su ujedno neisplatitelji plaća, imaju problema s isplatom plaće za razdoblje od barem pola godine, prije uvođenja mjera ograničenog poslovanja uzrokovanih Covidom-19, navodi se u analizi Fininfa.

Porezna uprava je 27. svibnja objavila najnoviji popis poslodavaca koji tri mjeseca uzastopno nisu isplatili plaće svojim radnicima.

Na listi se nalazi ukupno 1237 poslodavaca, od kojih je 1185 pravnih osoba (tvrtke), a ostatak od 53 čine fizičke osobe, tj. obrtnici. Zajedno nisu isplatili plaće za ukupno 2310 radnika koje zapošljavaju.

Broj neisplaćenih plaća po djelatnostima

Broj neisplaćenih plaća po djelatnostima

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Fininfo

Kad se uzmu u obzir samo tvrtke, kojih je 1185 na listi, one nisu isplatile plaće za 2193 radnika.

Djelatnosti što su najučestalije među poslodavcima koji su na crnoj listi Porezne uprave su: djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, trgovina na veliko, gradnja zgrada, specijalizirane građevinske djelatnosti, kopneni i cjevovodni prijevoz te trgovina na malo.

S obzirom na to da se na listi nalaze pravne osobe koje uzastopno nisu isplaćivale plaće za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine, radi se o poslodavcima koji su bili u problemima s isplatom plaća barem dva mjeseca prije uvođenja karantene zbog epidemije koronavirusa.

Udio poslodavaca koji nisu isplatili plaće za barem pet radnika

Udio poslodavaca koji nisu isplatili plaće za barem pet radnika

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Fininfo

Ako se usporede djelatnosti koje su najzastupljenije na listi neisplatitelja plaća s djelatnostima koje su dobile najviše potpora za očuvanje radnih mjesta za ožujak 2020., vide se preklapanja, navodi se u analizi.

Sljedećih šest djelatnosti koje se nalaze na listi neisplatitelja plaća ujedno se nalaze u top 11 djelatnosti koje su dobile najveće isplate potpora za ožujak, a to su: djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, trgovina na veliko, gradnja zgrada, specijalizirane građevinske djelatnosti, kopneni i cjevovodni prijevoz te trgovina na malo.

Osim što tvrtke koje pripadaju navedenim djelatnostima nisu uzastopno isplaćivale plaće za prva tri mjeseca ove godine, također im je značajnije pao prihod za ožujak, a potpora za očuvanje radnih mjesta pokriva samo dio troškova poslovanja.

'S obzirom na sve navedeno i očekivani nastavak negativnih trendova u nastavku 2020. godine, kombinacija ovih činitelja mogla bi implicirati nepovoljniju situaciju u spomenutim djelatnostima', ističe se u analizi Fininfa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!