ceh trgovine

Trgovci pri HOK-u: Obrtnici sami trebaju odlučiti hoće li raditi nedjeljom

23.05.2024 u 18:19

Bionic
Reading

Svakom obrtniku treba omogući da sam odluči hoće li raditi nedjeljama i praznicima, osobito ako u obrtu radi sam vlasnik ili njegova obitelj, sektoru trgovine treba omogućiti potpore i sufinanciranje najma prostora, neki su od zaključaka s 12. susreta trgovaca koje će Ceh trgovine HOK-a uputiti nadležnim tijelima

Kao glavne teme 12. susreta trgovaca iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) su u priopćenju izdvojili ograničenje rada nedjeljom, nedostatak radne snage, nedostatak podrške države sektoru trgovine i sredstava za modernizaciju i ulaganja, ali i spremnost samih malih trgovaca na pravovremenu prilagodbu fluktuirajućim tržišnim trendovima kao preduvjet opstanka i uspjeha.

"Ono što je u proteklom razdoblju bilo aktualno za trgovinu su svakako neradne nedjelje i Zakon o trgovini, koji je najviše pogodio male obiteljske trgovine koje nemaju isti položaj na tržištu kao veliki trgovački lanci", rekao je predsjednik Ceha trgovine HOK-a Josip Smoljan.

Istaknuo je kako je mala trgovina jedan od sektora u kojima je teško biti konkurentan i profitabilan, kako zbog nedostatka radne snage i ponude proizvoda koji stižu iz uvoza, tako i zbog promjene navika kupaca koji sve više kupuju i provode vrijeme u velikim trgovačkim centrima.

"Ono što je naša zadaća je pokazati važnost malih trgovina pogotovo u područjima posebne državne skrbi, ruralnim područjima i otocima, te pokazati kako su mali trgovci jedan od faktora oživljavanja tih područja", rekao je Smoljan na susretu trgovaca koji je u četvrtak održan u HOK-u.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil je kazao kako HOK od samog početka zastupa isti stav po pitanju ograničenja rada nedjeljom - da svaki obrtnik treba imati pravo sam odlučiti kada će i koliko raditi, a osobito ako u obrtu radi sam vlasnik ili njegova obitelj, što je u obrtništvu čest slučaj.

"Razumijemo namjeru Zakona i ono što donosi za najveći dio hrvatskih građana, no dužni smo zastupati interese naših obrtnika i u narednom razdoblju uputit ćemo prijedloge unapređenja takvih odredbi, uz čitav drugih prijedloga važnih za unapređenje sektora i uvjeta poslovanja za male trgovine, koje su srca i duše naših gradova, sela i kvartova i dio našeg načina života", najavio je Kratohvil.

Ceh trgovine HOK-a je predstavio zaključke za unapređenje sektora koje će uputiti nadležnim tijelima.

Tako je od nadležnog Ministarstva gospodarstva zatraženo omogućavanje prava svakog obrtnika da sam odluči hoće li će raditi nedjeljama i praznicima, a osobito ako u obrtu radi sam vlasnik ili njegova obitelj.

Sektoru trgovine, kako su naveli, potrebno je omogućiti javljanje na državne, županijske i gradske potpore te da se konkretnim mjerama potiče i sufinancira mala trgovina u ruralnim i otočnim područjima, s obzirom na to da su trgovci redovito isključeni iz mogućnosti prijava na natječaje ili potpore, a interes i potrebe za iste su velike.

Među zaključcima je i onaj o potrebi veće kontrole prodaje putem društvenih mreža prema neregistriranim subjektima kako bi se što više smanjila nelojalna konkurencija i zaštitila mala trgovina.

Iz HOK-a su istaknuli i potrebu za sufinanciranjem najma prostora koji su u vlasništvu grada, županije ili države u situaciji gdje su pogodnosti i poticaji za trgovce mali ili ne postoje, a u svrhu njihovog lakšeg poslovanja i osiguranja opstanka.

sve osim nogometa