PADA PREDIZBORNO OBEĆANJE?

Trgovci mole Linića da odgodi zakon o plaćanju

Slavko Linić i Dragica Zgrebec

Slavko Linić i Dragica Zgrebec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Trgovci okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) ovih dana na adresu Vlade i Ministarstva financija šalju zahtjev kojim traže odgodu primjene Zakona o rokovima ispunjenja novčanih obveza, koji podrazumijeva plaćanje u roku od 30, a najkasnije 60 dana. Zakon je u listopadu prošle godine donijela bivša HDZ-ova vlast, a gotovo neopaženo stupio je na snagu prvim danom ove godine

Za prekršitelje predviđa novčane kazne od 10.000 do čak milijun kuna. Da se u HUP-u ovoga tjedna razgovaralo o rokovima plaćanja potvrdila je za Poslovni dnevnik direktorica Udruge trgovine pri HUP-u Sanja Smoljak

'Osim naše udruge inicijativu podržavaju i drugi sektori unutar HUP-a. Svi se slažu da je doneseni zakon neprovediv u praksi', rekla nam je Smoljak. Prema dopisima koje je Udruga slala svojim članicama, koje je neslužbenim kanalima dobio i Poslovni dnevnik, može se vidjeti što u vezi s plaćanjem na vrijeme muči trgovce.

'Trenutno stanje sektora trgovine nalazi se u nezavidnu položaju s obzirom na to da se suočava sa stagnacijom prihoda i padom dobiti', navodi se, između ostalog, u pismu. 'Mnoge zemlje u EU još ne primjenjuju ove odredbe pa smatramo da Hrvatska također treba ispoštovati krajnji rok za uvođenje ovog zakona', navodi se u dopisu.

Također se ističe kako europska direktiva ne predviđa kazne kao što je slučaj u našem zakonu u kojem su one rigorozne, već su u EU predviđene kamate i naknade ako poduzetnik zakasni s plaćanjem. Trgovci upozoravaju kako se ne mogu nametnuti jedinstveni rokovi plaćanja za sve vrste roba jer obrtaj zaliha varira od proizvoda do proizvoda (primjerice, obrtaj voća daleko je brži od tehničke robe).

Iako u Udruzi navode kako za njih sporni zakon 'potpuno ograničava' autonomno dogovaranje među tvrtkama, to nije posve točno jer se u njemu navode iznimke. Zakon, međutim, ne navodi jasno u kojem bi se to slučaju poslovni partneri smjeli drukčije dogovoriti i produljiti rok plaćanja.

Bit će jako zanimljivo kako će Vlada, a posebno ministar financija Slavko Linić reagirati na zahtjev trgovaca s obzirom na to da je rješavanje nelikvidnosti veće od 40 milijardi kuna bilo glavno predizborno obećanje Kukuriku koalicije.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi