dan na burzi

Trgovanje na Zagrebačkoj burzi: Indeksi blago oslabili, PBZ u fokusu ulagača

Bionic
Reading

Kraj tjedna je donio nešto lošije raspoloženje na Zagrebačkoj burzi, dionički indeksi su u petak kliznuli u crveni teritorij uz nešto življu likvidnost u odnosu na prethodni dan.

Oba indeksa, CROBEX i njegova uža inačica CROBEX10, su oslabili blagih 0,2 posto, pri čemu je CROBEX zaključio na 1.641,4 bodova. No, to ipak nije bilo dovoljno da se naruši snažan rast s početka tjedna, pa su na tjednoj razini porasli redom 3,4 posto i 3,1 posto, što je najviši tjedni rast od svibnja. Svi sektorski indeksi su kraj dana dočekali u pozitivnom teritoriju, pri čemu su najviše profitirali indeksi sektora industrije i prehrambenog sektora, oba s rastom od 1,4 posto.

Dionička likvidnost je porasla na 10,8 milijuna kuna, pri čemu je gotovo polovinu prometa generiralo jedno izdanje. U fokusu ulagača su se našle dionice Privredne banke Zagreb, koje su uz prikupljenih 5,2 milijuna kuna zaključile nepromijenjeno na 800 kuna. Milijunski promet je još ostvarila samo dionica Valamar Riviere, nešto više od milijun kuna, pri čemu je i njena cijena ostala nepromijenjena na 25,80 kuna.

Od aktivnijih izdanja, najveći pad cijene su zabilježile dionice Instituta IGH, koje su oslabile 2 posto, a slijede ih dionice Atlantske plovidbe i Ericsson Nikola Tesla, s padom cijena od 1,9 posto i 1,4 posto.

S druge strane, titula dobitnika dana je pripala dionici Medike, čija je cijena uzletjela 10,6 posto, a dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice Končar D&ST te Dalekovoda, koje su porasle redom 8 posto i 4 posto.

Dobitnik dana Medika +10,56% 17.800,00

Gubitnik dana Auto Hrvatska -3,23% 750,00

CROBEX -0,22% 1.641,37