neozbiljno poslovanje

Tomašević smjenjuje šefa gradske plinare jer nije nabavio dovoljno plina i sad ga grad plaća četiri puta više

14.10.2021 u 18:18

Bionic
Reading

Igor Pirija, direktor tvrtke Gradska plinara Zagreb-Opskrba, kako doznaje Jutarnji list, bit će smijenjen s zbog propusta oko nabave plina

Iz Grada je Jutarnjem listu neslužbeno potvrđena ova vijest, a u tvrtki u sastavu Zagrebačkog holdinga upravo traje unutarnja kontrola da bi se utvrdilo kako je došlo do propusta u osiguravanju dovoljnih kapaciteta prirodnog plina.

Uprava GPZ-a-Opskrba, podsjeća Jutarnji, krivo se "kladila" i nije na vrijeme osigurala dovoljne količine plina po znatno nižim cijenama, pa su sada prisiljeni nakon poremećaja na tržištu kupovati plin na burzi po tri do četiri puta većoj cijeni.

Zbog toga su najavili i poskupljenje tog energenta svim poduzetnicima od 1. studenoga, pa čak i onima s kojima imaju potpisane ugovore o zajamčenoj cijeni plina, što je prvi put u povijesti da se neće poštivati ugovorne obveze.

GPZ-Opskrba morala je ići na ovaj drastičan potez jer bi inače došli u tešku financijsku situaciju u kojoj bi upitni postali radna mjesta i plaće 130 zaposlenika, pa i opstanak tvrtke, a iz Grada sada procjenjuju da bi se gubitak mjerio na razini do 100 milijuna kuna.

GPZ-Opskrba u kategoriji poduzetništvo ima oko 8000 kupaca. Od toga, njih 4300 nema ugovorenu cijenu plina i njih ne trebaju niti obavještavati o promjeni cijene.