GAZDa sitno broji

Todoriću preostalo još nekoliko asova u rukavu, ali Remetinec mu ne gine

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 13.08.2018 17:44
  • Objavljeno 13.08.2018 u 17:44
Ivica Todorić

Ivica Todorić

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Samo je pitanje vremena kad će Ivica Todorić biti predan hrvatskim vlastima. Iz izvora bliskih njegovoj obrani tportal doznaje kako je on i sam svjestan toga nakon što mu je Visoki sud u Londonu odbio žalbu na odluku o izručenju. Preostaje mu još jedno ročište 6. rujna, na kojem će Todorić biti saslušan, ali na osnovi dosadašnje prakse britanskih sudova izvjesno je kako će njegova žalba biti definitivno odbijena

'Odluka Visokog suda u Londonu nije mu bilo veliko iznenađenje. Znao je da su mu šanse male. Pokušat će još u rujnu uvjeriti sud da promjeni mišljenje, ali njegovi britanski odvjetnici su mu rekli kako je to gotovo nemoguće', rekao je za tportal sugovornik blizak Todorićevoj obrani.

Nakon odbijanja njegove žalbe pravomoćnom će postati travanjska odluka kojom je sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila izručenje osnivača Agrokora Hrvatskoj. To, međutim, ne znači da će se Todorić odmah naći u avionu za Zagreb.

'Od dana kada rješenje o predaji Hrvatskoj postane pravomoćno, a to može biti 6. rujna ili nekoliko dana kasnije, pokreće se procedura predaje tražene osobe. Propisani su određeni rokovi prema kojima najkasnije 10 dana od pravomoćnosti osoba mora biti predana. U tom vremenu britansko i hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova dogovorit će sam postupak predaje. Ako u tom razdoblju iskrsnu neki problemi i nije moguća predaja u roku od 10 dana, tad se taj rok može produljiti za još dodatnih 10 dana', pojasnio je splitski odvjetnik Damir Primorac, stručnjak za kazneno procesno pravo.

Todorić i nakon tog roka od 10, eventualno 20 dana, može odgoditi izručenje Hrvatskoj, tvrdi Primorac, još jednim manevrom, a to je da se pozove na zdravstvene probleme.

'Predajom odgovarajuće zdravstvene dokumentaciju mogao bi dodatno produžiti rok izručenja. Ali time bi samo kupio nešto vremena. U konačnici on ne može izbjeći izručenje Hrvatskoj', istaknuo je Primorac.

Splitski odvjetnik Damir Primorac

Splitski odvjetnik Damir Primorac

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Dosad najsloženija operacija izručenja nekog hrvatskog državljanina iz Velike Britanije bilo je izručenje bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe Vinka Sindičića Hrvatskoj u studenome 1998. Iz zatvora u Škotskoj posebnim je letom dovezen u londonsku zračnu luku Heathrow i uz stroge mjere osiguranja ukrcan u zrakoplov Croatia Airlinesa na letu na Zagreb.

Uz njega su bila dva policajca hrvatskog MUP-a koji su ga preuzeli u zrakoplovu, red sjedala iza i ispred njega je bio prazan, a cijelo vrijeme policajci mu nisu skidali lisice.

  • +4
  • +1

Sud u Londonu presudio izručenje Todorića Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Vantagenews.com/PIXSELL

'Hoće li i Todorić imati na rukama lisice, ulazi u domenu procjene ministarstva unutarnjih poslova. Ako oni procijene da postoji opasnost od bijega, nije isključena ni ta mogućnost. Ali praksa je da se ne primjenjuje teža mjera ako se ista svrha može ostvariti blažim postupanjem', rekao je Primorac.

Nakon što Todorić sleti u Zračnu luku Franjo Tuđman, bit će sproveden u Okružni zatvor u Remetincu. Podsjetimo, zagrebački Županijski sud uvažio je zahtjev DORH-a da Todorić bude u pritvoru 30 dana za vrijeme istrage. Todorićevi odvjetnici su se na tu odluku žalili, ali njihova žalba dosad nije razmatrana jer je osnivač Agrokora bio u bijegu.

Tek kad bude u pritvoru, sud će odlučiti hoće li Todorića zadržati unutar rešetaka ili će ga pustiti uz jamčevinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!