SUMRAK TRŽIŠTA KAPITALA

Todorić se povlači s burze?

09.03.2009 u 10:04

Bionic
Reading

Financijska kriza koja je potopila cijenu dionica na burzi natjerala je sve više kompanija da razmišljaju o povlačenju s burze

Prema pisanju Večernjeg lista, Ivica Todorić čijih šest tvrtki iz koncerna Agrokor kotira na Zagrebačkoj burzi– Jamnica, Ledo, Konzum, Belje, Tisak i Zvijezda, uputio je zahtjev za delistiranjem. U Agrokoru kažu da cijene dionica nemaju veze s vrijednošću poduzeća koja su i 2009. godinu započela rastom prihoda. U godinu dana, dionice iz Agrokorovog koncerna izgubile su oko 80 posto tržišne kapitalizacije. Navodno Agrokor želi povući iz kotacije barem one tvrtke koje imaju mali 'free float', od nekoliko postotaka dionica u trgovanju. Burzovna kotacija osim troškova donosi im samo štetu – iskrivljenu i lažnu sliku vrijednosti poduzeća, pad rejtinga i loš imidž kod kreditora.

Ipak, Večernjakov je članak demantirao Business.hr izjavom glasnogovornika Zagrebačke burze Željka Karduma koji kaže da nisu zaprimili službeni zahtjev za delistiranjem Agrokorovih tvrtaka iz kotacija Zagrebačke burze.

Iako najzvučnije ime, Agrokor nije jedini koji je spominjan da razmišlja o povlačenju s burze. Novi Zakon o tržištu kapitala, koji je stupio na snagu početkom godine, omogućuje tvrtkama delistiranje jer su one silom zakona ranije (sve tvrtke sa 30 milijuna temeljnog kapitala i 100 dioničara) bile prisiljene ući u posebnu JDD (javnih dioničarskih društava) kotaciju.

Prema zakonu, dionice svih tvrtki iz JDD kotaciji 'prebačene' su u višu kotaciju, Redovno tržište, koje podrazumijeva još višu razinu transparentnosti od JDD kotacije. Ukidanjem obveznog uvrštenja na burzu tvrtkama je omogućeno da, umjesto nastavka trgovanja u Redovnom tržištu, zatraže delistiranje svojih dionica sa Zagrebačke burze. U tom se slučaju, dionice ipak neće nestati s burze. One se 'prebacuju' u nižu kotaciju, usporedno tržište, u kojoj ne postoji obveza objave nikakvih poslovnih podataka. Njima se može trgovati, ali tvrtke nemaju nikakvu obvezu burzi dostavljati izvješća ni bilo kakve podatke o poslovanju, čime postaju manje atraktivne ulagačima.

Čim je na snagu stupio novi Zakon o tržištu kapitala, petnaestak kompanija, među kojima i Belišće, u kojeg su ulagali i institucionalni ulagači, zatražilo je delistiranje iz kotacija u koje su bile uvrštene. No, kako do tog datuma nije na snagu stupio novi Pravilnik burze usklađen sa novim Zakonom, Hanfa je poništila delistiranje i naredila njihovo vraćanje u redovno tržište.

Bijeg s burze tako je zasad ipak onemogućen tim pravilnikom, no i sam spomen delistiranja negativan je signal ulagačkoj javnosti. Tržište je pretrpjelo velike gubitke i trpi probleme zbog slabe likvidnosti. Odluče li se kompanije povući s redovnog tržišta, morati će ih se u svom portfelju 'riješiti' investicijski fondovi i mirovinci koji imaju visoke kriterije u odabiru dionica za ulaganje.