PRAVILA IGRE

Tko uopće može pokrenuti državnu intervenciju u Agrokoru?

28.03.2017 u 18:47

Bionic
Reading

U Vladi užurbano rade na finiširanju zakona popularno nazvanog 'lex Agrokor' kako bi država mogla na vrijeme intervenirati ako se Ivica Todorić ne uspije dogovoriti s vjerovnicima. Zakon bi trebao biti spreman do kraja tjedna i prihvaćen na sjednici Vlade, koja neće biti održana u četvrtak već u petak

Jedno od pitanja koje je podijelilo stručnu javnost je i način pokretanja intervencije. Naime, prema zakonskom prijedlogu, država nema pravo samostalno intervenirati nego isključivo na zahtjev dužnika ili u iznimnom slučaju vjerovnika čije dospjelo potraživanje premašuje 350 milijuna kuna.

Prijedlog za otvaranje postupka izvanredne uprave podnosi se Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, a ovlašten ga je podnijeti dužnik ili, iznimno, vjerovnik dužnika koji ima dospjelo potraživanje u iznosu ne manjem od pet posto ukupnog duga.

Dakle, osnovna je intencija ta da se dužniku u slučaju nemogućnosti dogovora s vjerovnicima omogući da se obrati državi za pomoć. U slučaju Agrokora to bi značilo da Ivica Todorić prepušta državi da umjesto njega priprema plan restrukturiranja i pregovara s vjerovnicima.

Ujedno, to znači da bi se Todorić trebao povući iz uprave i prepustiti državnom povjereniku i vođenje redovnog poslovanja.

Ovakav model podrazumijeva kooperativnost vlasnika Agrokora i racionalan pristup rješavanju problema. Međutim, postavlja se pitanje što će se dogoditi ako dođe do neželjenog scenarija, a dužnik ne pozove državu u pomoć. U tom slučaju država nema nikakvu mogućnost da zaustavi nekontrolirani raspad sustava.

Doduše, ostavlja se mogućnost da netko od većih vjerovnika pozove državu u pomoć. U slučaju Agrokora, to može biti Sberbank i eventualno jedan veći dobavljač.  

Čini se da je to jedan od sigurnosnih mehanizama ako Todorić ne pokaže kooperativnost. Naime, televizija N1 neslužbeno doznaje da je Sberbank kao najveći vjerovnik zainteresiran za sudjelovanje u izradi zakona koji bi mu omogućio lakše svrgavanje Ivice Todorića.