UZ TISAK MREŽA OD 200 KIOSKA

Todorić preuzeo kioske Slobodne Dalmacije

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 04.10.2010 14:14
  • Objavljeno 04.10.2010 u 12:41
Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric/Cropix

Kao što je najavljeno krajem kolovoza, Tisak koji je dio Todorićeva koncerna Agrokor, formalno je preuzeo konkurentsku tvrtku Slobodna Dalmacija - Trgovina, koja se bavi distribucijom novina i prodajom cigareta kroz mrežu od više od dvije stotine kioska

Kako je objavljeno jutros na Zagrebačkoj burzi, posao je dovršen 30. rujna, kada je Tisak sklopio ugovor o kupoprodaji stopostotnog poslovnog udjela koji je Slobodna Dalmacija d. d. imala u društvu Slobodna Dalmacija – Trgovina d. o. o.

Nezavisni sindikat Slobodne Dalmacije protivio se prodaji te se obratio otvorenim pismom HFP-u zbog rasprodaje imovine od strane EPH:

'EPH prodaje Slobodna Dalmacija - Trgovinu, tko će štiti radnike? Osim toga, u nekoliko nam je navrata od Uprave dano do znanja da je EPH postavio zahtjev da mu HFP odobri smanjenje roka u kojem ne smiju otpuštati radnike za godinu dana te da će već sada, u rujnu, krenuti lavina otkaza.'

Radnici su upozoravali da u vrijeme kad je Slobodna Dalmacija - Trgovina poslovala u sklopu matične tvrtke bilo zaposleno 1.100 ljudi, da bi osnivanjem posebne tvrtke otišlo njih više od polovice, a preostali zaposleni prodajom Tisku idu u neizvjesnost.

Slobodna Dalmacija i Tisak, dvije tvrtke danas u vlasništvu Ninoslava Pavića i Ivice Todorića, koje su svojevremeno bile u vlasništvu Miroslava Kutle, bile su u sporu oko vlasništva nad Slobodnom Dalmacijom – Trgovinom. Spor je riješen dogovorom nakon kojeg su dvije tvrtke uzajamno priznale 50 posto vlasništva i povukli sve tužbe.

Bit će zanimljiva reakcija Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) nakon ove transakcije, s obzirom na to da je Tisak najveći hrvatski maloprodajni lanac za prodaju novina i cigareta, koji će preuzimanje kioska Slobodna Dalmacija - Trgovine dodatno ojačati tržišni udio. No prema kuloarima objava kupoprodaje tek je formalnost, jer je navodno Slobodna Dalmacija - Trgovina zapravo već poslovala u sastavu Tiska.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi