PO GORIVO U KONZUM

Todorić planira graditi benzinske crpke

Bionic
Reading

Brzi trend otvaranja benzinskih postaja uz trgovačke centre počeo je u Sjedinjenim Državama, a kasnije se proširio u gotovo sve zapadnoeuropske zemlje

Iz koncerna Agrokor Večernjem listu potvrdili da planiraju graditi benzinske postaje pokraj svojih trgovačkih centara, ali o tome još nisu razgovarali s partnerima.

– Pametno! – rekao nam je Davor Štern, naftni stručnjak, bivši ministar gospodarstva i direktor Ine, kojeg smo zamolili da komentira Todorićev interes za biznis s naftnim derivatima.

Brzi trend otvaranja benzinskih postaja uz trgovačke centre počeo je u Sjedinjenim Državama, a kasnije se proširio u gotovo sve zapadnoeuropske zemlje. Štern kaže kako je logično da su benzinske postaje uz velika parkirališta trgovačkih centara među najprofitabilnijima u biznisu maloprodaje naftnih derivata.

Tako prometnim potrošačkim lokacijama teško je konkurirati. Na njima benzinske u pravilu rade s vrlo malim ili čak i nikakvim maržama.

Prodaja naftnih derivata svojevrsni je privjesak temeljnoj trgovačkoj djelatnosti. Često su to vrlo racionalne benzinske postaje bez zaposlenih, na kojima se plaća karticama pa se smanjuje vrijeme čekanja. Štern je objasnio i da nema pravila oko toga hoće li trgovački centri graditi benzinske postaje u suradnji s partnerima iz naftnog biznisa ili samostalno.

– Naftni derivati su roba kao i svaka druga, a to znači da Agrokoru ne treba nužno partner iz naftnog biznisa kako bi ih dobavljao – rekao je Štern.

Nije isključeno, kažu nam dobro upućeni, da se Agrokor u tom biznisu dogovori s Inom.

Naime, danas je Agrokor jedan od najvećih Ininih dobavljača, što ide u prilog toj tezi, ali nije ni isključeno da u taj posao Agrokor uđe samostalno.

Dobro upućeni kažu da su u Agrokoru o benzinskim postajama uz Konzume razmišljali još dok je Branko Mikša bio gradonačelnik, ali otad do ovih dana nisu odlučili krenuti tim smjerom. Kad Agrokor počne otvarati svoje benzinske postaje, u potpunosti će promijeniti poprilično nekompetitivnu sliku hrvatske maloprodaje naftnih derivata.

– Morate znati da je danas Sainsbury, veliki britanski trgovački lanac koji se može uspoređivati s Konzumom u Hrvatskoj, jedan od najvećih u prodaji naftnih derivata u središnjoj Engleskoj – upozorio nas je Jasminko Umičević, naftni konzultant.

Zasad nije poznato jesu li u Ini upoznati s namjerom Agrokora. Činjenica je da su na nedavnom druženju s novinarima visokopozicionirani menadžeri Ine poručili da su isključivo hipotetički spominjali mogućnost Agrokorova uključenja na tržište naftnih derivata, jer su objašnjavali kako će se ubuduće razvijati.

Sada za sve konkurente mogućnost uvođenja lokacijski različitih cijena dobiva posebnu težinu.