NIJE ŽELIO NA BURZU

Todorić: Na Belju su htjeli zaraditi mešetari

07.02.2013 u 07:14

Bionic
Reading

Ne osvrćući se na vlastite proceduralne pogreške prilikom preuzimanja Belja, Ivica Todorić obrušio se na rad Hanfe iz vremena Ante Samodola koja je, prema njegovom mišljenju, dopustila burzovnim spekulantima da napuhnu cijenu dionica i onda traže nerealno mnogo za kompaniju koja u to vrijeme nije imala nikakvu vrijednost

Kao što smo već pisali, mali dioničari Belja nezadovoljni su što je nova uprava Hanfe poništila odluku regulatorne agencije iz vremena Ante Samodola o Agrokorovoj obavezi za preuzimanje Belja. Oni su tako, barem dok je njihov slučaj još na sudu, ostali bez zarade, a Todorić je sačuvao svojih 800 milijuna kuna, koliko ga je trebao koštati propust prilikom dokapitalizacije Belja.

'Radili smo preuzimanje u skladu sa zakonima i procedurom, to je za nas završena priča. Kad vidite bilancu Belja, ona je nažalost 'nula', puno je toga investirano, a povrat je dugačak. Takva firma nije imala vrijednost. Mešetari su digli cijenu Belja na par milijardi kuna, a što je naš regulator tada radio?! Neki od tih malih dioničara, vidjeli su da bi mogli zaraditi 20, 30 ili 40.000 eura i sad su iznenađeni odlukom suda, a sve je proizašlo iz mešetarenja jer naš regulator nije radio u skladu sa zakonom', odgovorio je Ivica Todorić novinarima na pitanje o sporu malih dioničara Belja i Agrokora, nakon potpisivanja ugovora između Agrokora i američke tvrtke NineSigma.

Požalio se na stari zakon o tržištu kapitala koji je kompanije određene veličine tjerao da dionice uvrste na Zagrebačku burzu:

'Donošeni su takvi zakoni koji su nas natjerali na Burzu, iako nas to nije zanimalo. Nismo kupovali ni prodavali dionice, nismo se bavili burzovnim poslom. Tužno je to bilo gledati, da svaka moja izjava, a kamoli rezultat, utječe na cijenu dionica.'