ŽESTOKE KRITIKE NA REZANJE PLAĆA

'To je potez očajnika. Uzimaju tamo gdje mogu'

Bionic
Reading

Najavu rezanja plaća zaposlenima u javnom sektoru za tri posto oštro su kritizirali predstavnici sindikata ali i bivši ministar financija Ivan Šuker koji je tu odluku nazvao potezom očajnika

'Više je nego jasno da smo mi kolektivni ugovor iz kolovoza prošle godine potpisali u dobroj volji, a Vlada s figom u džepu', komentirao je za HTV Boris Pleše, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH dok Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata ističe kako se vladajući postavljaju iznad naroda te kako im ništa nije važno koliko oni sami sebi.

Predsjednik HUP-a Ivan Miloloža rekao je pak kako su takve okolnosti da se to mora napraviti.

'To je potez očajnika. Odlučili su rezati plaće jer sve mjere koje su poduzimali nisu dale rezultata. A sada uzimaju tamo gdje mogu', tim je riječima Ivan Šuker, bivši ministar financija, komentirao odluku Vlade o smanjenju plaća u javnom sektoru. Šuker kaže da je rebalans državnog proračuna samo potvrda zablude ekonomske politike Vlade, piše Večernji list


'Cijelo su vrijeme mislili da će dizanjem poreza deficit držati pod kontrolom', rekao je Šuker i procijenio da se Milanović grdo vara ako misli da će na rezanju plaća za tri posto do kraja ove godine uštedjeti milijardu kuna. Šuker tvrdi da će ušteda na koncu biti svega 250 do najviše 300 milijuna kuna.

'Premijer govori gluposti. Nije istina da javni sektor nije dao svoj doprinos u krizi. Mi smo od početka krize prije četiri godine prvo dali šest posto plaće, pa smo se odrekli božićnica i regresa. Plaće su stagnirale, tako da je samo inflacija smanjila standard zaposlenih u javnom sektoru za 13 do 15 posto. Kada se sve zbroji, standard zaposlenih u javnom sektoru u četiri godine pao je 20 posto', rekao je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

'Problem je jednostavan. Cijenu njihovih neuspjeha moraju plaćati drugi, oni koji su zaposleni u javnom sektoru', zaključio je.