Damir novotny objašnjava:

'To je besmislica! Izdvajanjem 3. maja iz Uljanika umjesto jednog imali bismo dva problema'

29.08.2018 u 15:46

Bionic
Reading

Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija u utorak su iznijeli svoju viziju razrješenja krize u Uljaniku. Oni zahtijevaju da se 3. maj izdvoji iz poslovnog sustava Uljanika te da pulsko brodogradilište vrati 500 milijuna kuna, koliko im je 3. maj posudio. Ima li u tom planu imalo logike, s obzirom na to da Uljanik nema novca ni za isplatu plaća radnicima, upitali smo ekonomista Damira Novotnyja

'Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka daju punu podršku Štrajkačkom odboru i njihovim zahtjevima - hitnoj isplati plaća, izdvajanju 3. maja iz Uljanik grupe, povratu novca posuđenog Uljaniku (više od 500 milijuna kuna) i postavljanju kriznog menadžmenta', zaključak je sastanka župana Zlatka Komadine, gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i predsjednika GSV-a PGŽ-a Damira Bačinovića.

'Izdvajanje 3. maja iz Uljanika je u ovom trenutku tehničko pitanje. Tko je danas ili sutra vlasnik 3. maja, potpuno je nebitno jer to brodogradilište ne može preživjeti bez svježeg kapitala koji mu treba za razvoj. Piše li u knjizi dioničara da je vlasnik 3. maja Uljanik grupa ili netko treći, uopće nije važno ako taj nema novac za nastavak poslovanja', jasan je Novotny.

Drugim riječima, kada bi se teoretski 3. maj izdvojio i kao njegovi vlasnici upisali Rijeka ili Primorsko-goranska županija, on bi vrlo brzo potonuo bez novca za nastavak proizvodnje i njegovi novi vlasnici bi morali spašavati što se spasiti da, najvjerojatnije kroz predstečaj.

'Za to sve je sad već prekasno. Taj koncept me podsjeća na predtranzicijska vremena, kada se dogovorno izdvajalo pojedina poduzeća iz velikih sustava. Novi vlasnik 3. maja, da u ovom trenutku dobije njegove dionice ili ih plati jednu kunu, kao prvi potez trebao bi otići do Trgovačkog suda i zatražiti predstečaj. Stalno zaboravljamo da postoji zakonski okvir koji definira kako se ulazi u kapital drugih poduzeća i što to znači za poduzeće i vjerovnike', dodaje naš sugovornik.

  • +26
Radnici Uljanika i 3. maja održali prosvjedni skup ispred Banskih dvora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Misli da ideja da Uljanik vrati 3. maju 500 milijuna kuna pozajmice također nema logike.

'To potraživanje postoji, ali to je kao da pokušavate naplatiti nešto od Agrokora. To su nepromišljeni prijedlozi i oni ne pridonose rješenju problema, jer izdvajanjem 3. maja od jednog bismo problema napravili dva', zaključio je Novotny.

Što se šansi za oporavak Uljanika tiče, Novotny misli da je suštinsko pitanje hoće li se naći ulagač s novcem za restrukturiranje jer tvrtka 40 posto svih prihoda potroši na plaće zaposlenih, pa nema dovoljno novca za plaćanje dobavljača, proizvodnju i razvoj.

  • +4
Predstavnici radnika Uljanika i 3. maja sastali se s premijerom Plenkovićem Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Rješenje je strateški partner s novcem ili predstečaj u kojem se spašava ono što se spasiti da. Sve drugo su besmislice', jasan je naš sugovornik.

Radnici Uljanika u štrajku su već šesti dan zaredom te su i danas izišli na ulice Pule. Velik broj radnika i građana u povorci uz transparente i povike 'Mi smo Puljani, Uljanik je naš' najprije je krenuo na Forum ponovno tražeći isplatu plaće za srpanj, koja im još nije sjela na račun, a zatražili su i hitnu ostavku kompletne Uprave Uljanika. Gradonačelnik Pule Boris Miletić i istarski župan Valter Flego danas su u Bruxellesu, u kojem će se voditi novi pregovori o sudbini posrnulog brodogradilišta.

  • +3
Članovi štrajkačkog odbora pred Brodogradilištem 3. maj Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL