ČUDNA POSLA

Što je zapravo Danko Končar ponudio za spašavanje Uljanika?

29.08.2018 u 11:06

Bionic
Reading

Sve je više potvrda toga da Nadzorni odbor Uljanika proljetos u odabiru Danka Končara za strateškog partnera kompanije nije vrednovao Končarovu i druge pristigle ponude, nego je glasao prema unaprijed donesenoj odluci te tako pridonio rasplamsavanju poslovne drame Uljanika čiji smo svjedoci, piše Jutarnji list

U ponudi Končarove Kermas energije, na temelju koje ga je NO Uljanika izabrao za strateškog partnera, ne postoji nijedna brojka, nikakvo ozbiljno preuzimanje konkretne obveze ili bilo kakav dokaz o uvjerljivosti ponuđača u odnosu na ono što se tražilo u raspisanom natječaju Uljanika d.d. za izbor strateškog ulagača. Riječ je, ukratko, o ponudi koja sadrži najopreznije moguće i uopćene formulacije, piše Jutarnji list.

Iz Kermas energije su odbili potvrditi autentičnost spomenutog dokumenta te samo poručili kako je na web stranici Ministarstva gospodarstva objavljen cijeli proces izbora strateškog ulagača. No iz više izvora upućenih u proceduru izbora strateškog partnera Uljanika d.d. Jutarnjem listu je potvrđeno da se radi upravo o ponudi te tvrtke, na temelju koje se odlučivalo između te i još dvije ponude.

Uz Kermas energiju, na spomenuti su se natječaj javili samoborski DIV Tomislava Debeljaka, u čijem je vlasništvu splitsko brodogradilište, te tvrtka Asian Bond Venture iz Hong Konga.

Član NO-a Uljanika Đino Šverko prekjučer je za RTL izjavio da je znao da su tri člana NO-a bila za ponudu Kermas energije. Šverko je otkrio i da su sindikati bili protiv ponude iz Hong Konga zato što je bila uvjetovana izlaskom države iz Uljanika, a ponuda DIV-a, rekao je, sindikatima nije bila prihvatljiva jer je DIV nakon ulaska u Brodosplit u splitskom škveru osnovao 55 tvrtki.

'Osoba koja obnaša funkciju člana NO-a, bez obzira na to kako je postavljena u to tijelo, ipak bi morala imati potrebna znanja o tome kako funkcioniraju trgovačka društva', prokomentirao je Šverkov istup član Uprave DIV-a Darko Pappo.

Teško je, dodaje Pappo, shvatiti zašto Đino Šverko dovodi u vezu organizacijske promjene koje je DIV poduzeo u Brodosplitu s ponudom DIV-a za Uljanik d.d.

  • +26
Radnici Uljanika i 3. maja održali prosvjedni skup ispred Banskih dvora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'To dvoje nema nikakve veze. No nije me iznenadilo to što je Šverko priznao da naše pismo namjere za Uljanik d.d. nije bilo temelj za odluku o odbijanju naše ponude. I prije sam vjerovao da odluka NO-a Uljanika d.d. o izboru Kermas energije nije donesena na sjednici NO-a niti razmatranjem triju pristiglih ponuda, nego je sve odlučeno unaprijed. Nemam konkretnih dokaza za to, ali znam da je tako', kaže Pappo.

Dok Danko Končar ni u natjecanju za strateškog ulagača Uljanika ni kasnije nije iznio nijednu brojku iz svojih namjera s pulskim i riječkim brodogradilištem 3. maj, koje je također u vlasništvu Uljanik grupe, ponuda DIV-a sadržavala je spremnost dokapitalizacije Uljanik grupe s 302 milijuna kuna, otkup svih dionica Uljanik grupe u 3. maju u iznosu od 380 milijuna te otkup do 24,9 posto dionica remontnog brodogradilišta Viktor Lenac, koje je također u suvlasništvu Uljanik grupe, piše Jutarnji list.

Istina, DIV je spomenuta ulaganja uvjetovao jer, kako stoji u ponudi za Uljanik, nije dobio uvid u potpuno financijsko i poslovno stanje Uljanik grupe. Uz to, DIV je u ponudi ulaganja stavio zadršku za slučaj da Vlada i Europska komisija uskrate potporu za restrukturiranje Uljanik grupe. Konzultacije Vlade i EK o potpori za preustroj Uljanika upravo su u tijeku.