gradit će se marina

Iscurio plan za spas Uljanika: Otkazi za 600 radnika, ali i otpremnine od 115.500 kuna

29.08.2018 u 11:43

Bionic
Reading

Oko 600 radnika Uljanika trebalo bi dobiti otkaz uz otpremnine po 155.500 kuna, dok će se u dijelu brodogradilišta raditi marina, u koju će uložiti sama tvrtka, naglasci su plana za spas Uljanika koji je još uvijek u Bruxellesu te čeka zeleno svjetlo Europske komisije

U sažetku koji je objavio Glas Istre nigdje se ne spominje gradnja hotela, apartmana ili rezidencijalnih stanova, no da se sprema određena prenamjena, potvrđuje podatak da 'diversifikacija poslovanja podrazumijeva prenamjenu dijela površine koja se trenutno koristi za brodogradnju, a sve kako bi se razvili infrastruktura i objekti potrebni za marinu i metalne konstrukcije'.

U planu je naime vlastiti doprinos Uljanika u obliku investicije od oko 225 milijuna kuna u projekt marine. Realizacija tog projekta, piše nadalje u planu, ovisit će o odluci Vlade Republike Hrvatske da produži koncesiju za područje Arsenala za dodatnih 40 godina ili više te da prilagodi svrhu koncesije kako bi aktivnosti vezane uz servisno-uslužne djelatnosti i proizvodnju bile dozvoljene na površini od gotovo 300.000 četvornih metara (kopno i more).

Što se tiče programa zbrinjavanja radnika, navodi se da do 31. svibnja ove godine brodograđevni proces vezan uz Uljanik Brodogradilište d.d. zapošljava 3773 zaposlenika i kooperanta. Ukupno 2613 njih je stalno zaposleno te izravno ili neizravno uključeno u brodograđevni proces i njegovu podršku u društvima kao što su Uljanik Brodogradilište d.d., Uljanik Poslovno-informacijski sustavi d.o.o., Uljanik Proizvodnja opreme d.d. i USCS d.o.o. Ukupno 1160 ljudi su kooperanti Uljanik Brodogradilišta d.d.

Nadalje se ističe kako bi sveukupna stalna radna snaga za brodogradnju i prateće procese Uljanik Brodogradilišta d.d. trebala biti smanjena s 2613 na oko 2000 zaposlenih.

  • +26
Radnici Uljanika i 3. maja održali prosvjedni skup ispred Banskih dvora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL