SANACIJSKA UPRAVA

Tko su stručnjaci zaduženi za spašavanje posrnulog Sberbanka? Donosimo biografije trojice specijalaca za 'gašenje požara'

07.03.2022 u 13:50

Bionic
Reading

Prodajom Sberbanka Hrvatskoj poštanskoj banci provedena je ekspresna sanacija posrnule ruske banke u Hrvatskoj. Do imenovanja nove uprave njome će upravljati sanacijska uprava. Provjerili smo tko su HNB-ovi specijalci zaduženi za 'gašenje požara' u obnovljenoj banci

Odluku o prodaji Sberbanka Hrvatskoj poštanskoj banci donio je Jedinstveni sanacijski odbor u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom i uz odobrenje Europske komisije. Brzom intervencijom spriječeni su kolaps banke i isplata osiguranih depozita na teret proračuna.

Samo dva dana nakon proglašenog moratorija banka je otvorila poslovnice za sve klijente i nastavila redovno poslovanje pod imenom Nova hrvatska banka.

Do imenovanja nove uprave banke, koju će postaviti novi vlasnik, koordinaciju poslovanja preuzela je sanacijska uprava koju čine Paško Rakić, predsjednik uprave, Boris Bekavac, član uprave, te Ivan Knežević, pomoćnik sanacijske uprave.

Riječ je o stručnjacima iz HNB-ova odjela za sanaciju kreditnih institucija. Na naš upit iz HNB-a su nam dostavili životopise trojca zaduženog za stabilizaciju poslovanja banke.

Paško Rakić diplomirao je 2005. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i trenutno je zaposlen kao viši savjetnik u Uredu za sanaciju kreditnih institucija u Hrvatskoj narodnoj banci. Karijeru u Hrvatskoj narodnoj banci započeo je 2007. godine stekavši višegodišnje iskustvo na poslovima supervizije i nadzora banaka, uključujući izravnu odgovornost u smislu povjerenika u Addiko banci (ex-Hypo) za vrijeme krize u toj grupaciji 2014. godine.

Godine 2014. prešao je na poslove sanacije kreditnih institucija te radio na uspostavi sanacijskog okvira u Republici Hrvatskoj, suradnji s drugim europskim institucijama na poslovima sanacije, poslovima procjene mogućnosti sanacije kreditnih institucija te planiranju i provođenju sanacije, uključujući rješavanje krize u 2017. u grupaciji Veneto, a koja je imala supsidijara u Hrvatskoj.

Boris Bekavac magistar je znanosti koji je završio postdiplomski studij na smjeru Financije i bankarstvo, podsmjer Bankarstvo na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Na poziciji izvršnog direktora Sektora za poslovanje s velikim poduzećima i javnim sektorom u Hrvatskoj poštanskoj banci je od 2016. godine, uz razdoblje od 2018. do 2020. godine provedeno na mjestu direktora Direkcije za projektno financiranje i poslovanje s financijskim institucijama i fondovima EU-a.

Tijekom svoje dugogodišnje bankarske karijere koju je započeo u Zagrebačkoj banci 1999., nastavio u UniCredit Banku d.d. Mostar u Bosni i Hercegovini kao zamjenik direktora banke (COO) i stariji podpredsjednik Grupe, a zatim radeći kao neovisni financijski konzultant, stekao je iznimno iskustvo na području razvoja kreditnih proizvoda i procesa za fizičke i pravne osobe te općenito na području poslovanja s malim i srednjim poduzetništvom, velikim poduzećima i javnim sektorom.

Ivan Knežević magistrirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 2012. godine i trenutno je zaposlen kao glavni stručni suradnik u Uredu za sanaciju kreditnih institucija u Hrvatskoj narodnoj banci. Karijeru u Hrvatskoj narodnoj banci započeo je 2015. godine sudjelujući na poslovima uspostave sanacijskog okvira u Republici Hrvatskoj, suradnji s drugim europskim institucijama na poslovima sanacije te planiranju i provođenju sanacije.

Prije dolaska u Hrvatsku narodnu banku stekao je trogodišnje iskustvo radeći u odvjetničkom uredu i ima položen pravosudni ispit.