ODred za čišćenje

Tko su i odakle dolaze stručnjaci koji će presložiti Agrokor

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 22.03.2017 15:43
  • Objavljeno 22.03.2017 u 15:43
Kako će izgledati Agrokor nakon preslagivanja?

Kako će izgledati Agrokor nakon preslagivanja?

Izvor: Pixsell / Autor: Profimedia

Ruski Sberbank, jedna od najvećih banaka na svijetu, uskoro bi trebao s ostalim bankama koje su posudile novac koncernu Agrokor Ivice Todorića donijeti plan restrukturiranja najveće domaće privatne tvrtke

Rusi su u nekoliko navrata proteklih dana rekli da će učiniti sve da Agrokor preživi te kako će mu pomoći financijski, ali pod uvjetom da se presloži poslovanje tog koncerna.

'Ne želimo upravljati maloprodajom u istočnoj Europi', rekao je u utorak Herman Gref, predsjednik Sberbanka. Prvi korak u transformaciji Agrokora u efikasniju tvrtku odabir je konzultanata koji će napraviti plan rada. Mediji nagađaju da će taj posao raditi ili Moelis & Company ili Alvarez & Marsal.

Herman Gref, direktor ruskog Sberbanka, dat će Agrokoru novac, ali samo ako se restrukturira

Herman Gref, direktor ruskog Sberbanka, dat će Agrokoru novac, ali samo ako se restrukturira

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Obje konzultantske tvrtke imaju centrale u Sjedinjenim Američkim Državama te podužu referentnu listu. U početku se nagađalo da će posao pripasti njujorškom Moelisu. To je zapravo investicijska banka koja nudi usluge financijskog savjetovanja korporacijama, vladama i financijašima.

Njezin osnovni biznis je savjetovanje pri preuzimanjima i spajanjima, dokapitalizacijama i, naravno, restrukturiranjima. Tvrtka je to osnovana tek 2007. godine te ima 17 ureda diljem svijeta.

Zapošljava 650 ljudi, od čega je 450 investicijskih bankara. Ima čak stotinu direktora, od kojih svaki u prosjeku ima više od 20 godina iskustva.

Vlasnik Moelisa nedavno je Bloombergu dao opširan intervju

Autor: Youtube

Već prve godine poslovanja angažirao ih je Yahoo kako bi se zaštitio od Microsoftovog preuzimanja, a radili su i s InBevom i Blackstone Grupom. Savjetovali su i SABMiller, Deutsche Bank i niz drugih korporacija.

Za svoj rad primili su niz nagrada renomiranih poslovnih časopisa, a proteklog mjeseca otvorili su ured u Australiji, koji su financirali inicijalnom ponudom dionica.

Ovog tjedna u medijima se počelo špekulirati i drugim imenom, onim Alvareza & Marsala. Kompanija je to specijalizirana za restrukturiranje i povećanje efikasnosti u velikim korporacijama.

Vodila je stečaj banke Lehman Brothers, kao i američkih kompanija HealthSouth, Tribune Company, Interstate Bakeries, Target, Darden Restaurants i Arthur Andersen.

U Alvarezu se hvale time da oni stvaraju promjene svakog dana

U Alvarezu se hvale time da oni stvaraju promjene svakog dana

Izvor: tportal.hr / Autor: Screenshot

Zapošljava oko 2500 ljudi u 40 ureda diljem svijeta i na zlu je glasu kod konkurencije.

Naime, konkurencija tvrdi da tijekom restrukturiranja zaposlenici kompanije Alvarez & Marsal nerijetko potpomažu svoje biznise i partnere.

Zamjera im se da su tijekom stečaja Lehman Brothersa unajmili šest specijalista koji su ubrali oko milijardu dolara u raznim naknadama, zbog čega je taj stečaj bio najskuplji u američkoj povijesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!