SVE NAPETIJE

Šef Sberbanka oglasio se o Agrokoru, a što je s Kinezima?

21.03.2017 u 14:40

Bionic
Reading

Najveća ruska banka Sberbank čini sve što je moguće kako bi poduprla hrvatski koncern Agrokor, čiji je najveći kreditor, izjavio je u utorak izvršni direktor te ruske državne banke Herman Gref

Gref je novinarima u Moskvi kazao i da Sberbank ne želi upravljati maloprodajom u Istočnoj Europi.

Agrokor, najveća hrvatska kompanija u privatnom vlasništvu, također najveći prehrambeni proizvođač i maloprodajni lanac na Balkanu, suočen je s pritiscima investitora i hrvatske Vlade da riješi problem svoje zaduženosti, piše agencija Reuters.

Inače, iz te banke u ponedjeljak su za Hinu kazali da su se sastali s glavnim bankama vjerovnicima koncerna Agrokor i dogovorili kao prvi korak, uz pomoć konzultanata, pripremiti plan likvidnosti Agrokora za sljedeća tri mjeseca, a koji bi trebao biti usuglašen do utorka.

Podsjetimo, u ponedjeljak su se sastali najveći Agrokorovi dobavljači. Na sastanku predstavnika pet najvećih hrvatskih proizvođača prehrambenih proizvoda zaključeno je da se treba održati stabilnost njihovih kompanija i poslovnog koncerna Agrokor koji je njihov najveći kanal za prodaju na domaćem tržištu.

U utorak u 16 sati, u velikoj dvorani Ministarstva gospodarstva sastat će se dobavljači i predstavnici Vlade. Sastanak u toj dvorani implicira da se očekuje puno sudionika. 

Pregovore s dobavljačima inicirala je ministrica gospodarstva Martina Dalić kako bi se bolje informirala o namjerama i smjeru djelovanja najvećih Todorićevih opskrbljivača.

Dalić će razgovarati s ljudima iz Kraša, Atlantic Grupe, Vindije, Dukata, Podravke, Francka i British American Tobacca. 

Tijekom dana počele su i kolati glasine da se Ivica Todorić u ponedjeljak sastao s kineskim bankarom Jiang Jianqingom, predsjednikom uprave fonda kojim upravlja kineska banka ICBC. 

Kinesku delegaciju tijekom dana primio je ministar financija Zdravko Marić, a posjet je uslijedio nakon posjeta izaslanstva ICBC-a u travnju 2016., kada su izneseni planovi vezani za buduća ulaganja u infrastrukturne projekte na području Srednje i Istočne Europe.

No sastanak šefa ICBC-ova fonda sa šefom Agrokora do zaključenja teksta nitko nije službeno potvrdio. Upitali smo Agrokor je li do sastanka, na kojem se navodno razgovaralo o prodaji tvrtke, uopće došlo, na što su nam kratko rekli kako su bez komentara. 

O posjetu kineske delegacije na čelu s Jiang Jianqingom ništa ne znaju ni u Veleposlanstvu Kine u Zagrebu. 'Ne znamo ništa o njegovu posjetu Hrvatskoj', naveli su.