teška vremena

Tko su dobitnici negativnih cijena nafte u SAD-u? Da su vremena normalna, ovi bi se sektori obogatili preko noći

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 22.04.2020 21:38
  • Objavljeno 22.04.2020 u 21:38
Rafinerija nafte - ilustracija

Rafinerija nafte - ilustracija

Izvor: EPA / Autor: GUILLAUME HORCAJUELO

U ponedjeljak se dogodio najveći naftni šok u gotovo 50 godina - cijene sirove nafte na američkom tržištu potonule su prvi put u povijesti na negativan teritorij te su proizvođači i vlasnici ugovora za isporuku nafte plaćali samo da skinu naftu s grbače jer nema potražnje za njom, a skladišta u Sjedinjenim Američkim Državama skoro su puna. Da svijet nije pogođen koronavirusom, mnogi bi trljali ruke zbog zarade, no sada je lista dobitnika puno kraća

Zapravo, lista je vrlo kratka, a najveći dobitnici ove bizarne situacije vlasnici su skladišta koja u potpunosti nisu popunila kapacitete, primjerice netko tko je imao mjesta za tanker pun nafte u ovom slučaju dobio je i naftu i novac, no nitko zapravo ne zna koliko je takvih sretnika u SAD-u.

Veliki dobitnici su i burzovni špekulanti te vlasnici investicijskih fondova koji su shortali cijenu nafte. Drugim riječima, to su ulagači koji se klade na pad cijena burzovne robe, posuđuju vrijednosne papire poput ugovora za isporuku nafte po višoj vrijednosti, kupuju ih po nižoj i zarađuju na razlici. Fondovi koji se kockaju na padajuću cijenu nafte samo lani su u prosjeku ostvarili prinose od 40 posto i više, dok će ove godine njihove zarade biti basnoslovne, pogotovo nakon ovog ponedjeljka.

Najveći dobitnici negativne nafte sektori su zračnog, avio i cestovnog prijevoza, turizam, a život bi mogao postati jeftiniji i poljoprivrednicima. Kako piše Bloomberg, najveći direktni dobitnik su prijevoznici, pogotovo veliki potrošači poput brodara ili avioprijevoznika, no s druge strane, zbog epidemije koronavirusa potražnja za njihovim uslugama toliko je niska da im niti brutalan pad cijena nafte ne koristi puno.

Kao što je tportalu u utorak rekao ekonomist Damir Novotny, u Hrvatskoj su danas cijene naftnih derivata na razinama na kakvima nisu bile već 15 godina, pa opet od toga nitko nema puno koristi jer se nitko ne vozi, a ista se paralela da prilagoditi i na situaciju u SAD-u.

  • +7
  • +4

Koronavirus u SAD-u promijenio je brojne živote

Izvor: EPA / Autor: ETIENNE LAURENT

'Najveći pad cijena nafte u povijesti nije nas uopće iznenadio. Neizbježan je to rezultat najviših zaliha i nikad manje potražnje', rekao je za CNBC Ryan Sitton, šef Texas Railroad Commissiona, koji ujedno regulira tržište nafte na razini savezne države.

>>>Ekonomisti o naftnom šoku: 'Crno zlato će se brzo oporaviti, a za glavni svjetski i domaći problem rješenje se još niti ne nazire'<<<

Gledano na duge staze, veće potencijalne dobitke može imati sektor turizma, u kojem će zbog nižih cijena derivata pojeftiniti putovanja. No ponovno treba napomenuti negativne rizike, poput volje stanovništva za putovanjima nakon kraja pandemije koronavirusa te sve glasnijih poruka i apela za ostanak u vlastitoj zemlji i suzdržavanje od putovanja u inozemstvo. Kako analitičari kažu, nitko sa sigurnošću ne može reći kako će izgledati turizam u ovoj godini i može li se očekivati potpun oporavak već 2021. jer sve ovisi o epidemiološkoj slici, a ne o novcu i cijeni angažmana.

  • +7
  • +4

Hoteli diljem Hrvatske zatvoreni su zbog koronavirusa

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic

Iako se putovati ne mora, jesti se mora, stoga se poljoprivrednike i prerađivačku industriju može smatrati najvećim 'pobjednicima' naftnog šoka.

Niže ulazne cijene goriva olakšat će život već ionako snažim američkim poljoprivrednicima, kojima će na računima ostati više novca pa će ga moći uložiti u jačanje proizvodnih kapaciteta. Također, velike koristi od jeftinog goriva mogu imati i domaći poljoprivrednici, s njima povezane prerađivačke industrije te na kraju krajeva sami potrošači jer će uživati u jeftinijim proizvodima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!