ŠEFICA POREZNE UPRAVE:

Tko može biti oslobođen poreza na nekretnine?

23.11.2012 u 14:28

Bionic
Reading

Prva rješenja o porezu na nekretnine građani mogu očekivati sa 1. rujnom iduće godine. Sve dotad, bez obzira na to što će zakon stupiti na snagu 1. travnja, i dalje će se plaćati komunalna naknada i porez na kuće za odmor, što će se onda uzeti kao akontacija novom porezu

Objasnila je to pomoćnica ministra i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec gostujući u emisiji Hrvatskoj radija 'U mreži prvog'.

Komunalna naknada je relikt prošlosti koji je i ranije trebao biti ukinut jer se plaća po površini nekretnine i njezinoj lokaciji, a ne uzima se njezina vrijednost, istaknula je Smiljanec.

Porez na nekretnine lokalni je porez, i prihode od njega lokalne jedinice će moći koristiti u bilo koju svrhu, što nije bio slučaj s komunalnom naknadom.

Zbog toga je i lokalnim vlastima prepušteno da određuju visinu olakšica. Osim toga, imat će i mogućnost, u sklopu socijalnih programa, osloboditi od poreza umirovljenike, nezaposlene, branitelje ili sobe s invaliditetom koje imaju jednu nekretninu

Ponovila je kako će se kao osnovica uzimati 70 posto fiskalne vrijednosti nekretnine.

'Fiskalna vrijednost je uprosječena tržišna vrijednost. Ona se već danas primjenjuje u poreznoj upravi. Na primjer, za zagrebački kvart Trnje imamo prosjek vrijednosti nekretnina gdje smo u obzir uzeli cijeli niz parametara. Godina izgradnje, kvaliteta izgradnje, lokacija i još neke elemente', rekla je Nada Čavlović Smiljanec.


Do kraja trećeg mjeseca iduće godine uspostavit će se fiskalni katastar. Porezna uprava na njemu radi zajedno s državnom geodetskom upravom i lokalnim jedinicama. Za sve tipske nekretnine većina podataka postoji, a samo za pojedinačne slučajeve, koji su većinom u ruralnim krajevima ići će, kazala je Smiljanec, pojedinačna procjena poreznika

Pravo na olakšice imat će jedino legalizirani objekti, ali i oni za koje vlasnici do 1. travnja predaju zahtjev za legalizaciju. Kad je riječ o građevinskom zemljištu, njegova vrijednost će se utvrditi prema stupnju dovršenosti, izjavila je Smiljanec.

Na nekretnine kupljene operativnim leasingom, poput apartmana na moru, porez će plaćati korisnik nekretnine. Sve nekretnine za koje se ne mogu utvrditi vlasnici ili korisnici, također će biti oporezivane s tim da će na njih država upisati založno pravo u iznosu poreza koji se utvrdi.

Od poreza su potpuno oslobođeni diplomatska i konzularna predstavništva, međunarodne organizacije i Crveni križ te nekretnine na miniranom području, javna i kulturna dobra, groblja, deponiji smeća, javni zoološki vrtovi, zračne luke, spomen-područja, nacionalni parkovi, sportski objekti, nekretnine koje upotrebljavaju vatrogasci i vjerski objekti.

Kad je riječ o vjerskim objektima, Smiljanec je naglasila kako je riječ o sakralnim objektima u kojima se drži vjerska služba, sve ostale nekretnine u vlasništvu vjerskih zajednica bit će oporezivane.