iz državnog u gradsko

Tko je Renata Suša, nova šefica Zagrebačkog velesajma

18.01.2022 u 13:17

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovitoj press konferenciji potvrdio je da je Grad odabrao novu šeficu Zagrebačkog velesajma. Odabir je pao na Renatu Sušu, menadžericu koja je prije pet godina vodila golemu državnu tvrtku HŽ Infrastruktura (HŽI)

'Renata Suša izabrana je na natječaju za novu ravnateljicu Zagrebačkog velesajma', rekao je gradonačelnik i pojasnio kako joj je najvažnija referenca iz biografije ta da je bila šefica HŽ Infrastrukture, pa je izabrana zbog svog bogatog iskustva u upravljanju.

Suša je u HŽ došla 2014., kad ju je na to mjesto postavio tadašnji ministar prometa, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, a koji je, kao i Tomašević, danas rekao da je zaslužila posao na temelju impresivne biografije, ne po političkom ključu, jer Suša nije članica nijedne stranke.

Tvrtku je vodila dvije godine te se 2015. pohvalila dobiti od 60 milijuna kuna, što je bio uspjeh za HŽ Infrastrukturu, koja je nekoliko godina ranije poslovala s gubicima mjerenima u stotinama milijuna kuna.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, Suša je 2017. osnovala tvrtku Casper Taurus za savjetovanje, a koja do 2020. nije ostvarila ozbiljnije prihode. Te godine imala je prihode od 119.000 kuna i dobit od 85.000 kuna, bez ijednog zaposlenog. Suosnivač i vlasnik tvrtke Casper Taurus je Željko Kopčić, a koji je bio i član Uprave HŽI-a dok ga je vodila Suša.

Renata Suša Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Prije HŽ-a Suša je radila u tvrtki Nova europska ulaganja, društvu kćeri američkog fonda NHC Capital, u kojoj je vodila projekt gradnje vila iznad Dubrovnika.

Karijeru je počela prije petnaestak godina u Deloitteu, pa je prešla u nekretninsku tvrtku Colliers, a od 2007. do 2008. radila je u Hypo banci kao projektna menadžerica.

Nakon toga vraća se u Colliers, i to kao direktorica Odjela investicijskog savjetovanja i procjene vrijednosti, da bi 2012. prešla u tvrtku Nova europska ulaganja, u kojoj je radila kao potpredsjednica za investicije.