izjave u gradskoj upravi

[FOTO/VIDEO] Tomašević izvijestio o kadrovskim promjenama i novim potezima gradske vlasti te poručio: 'Ovime ćemo uštedjeti 400 milijuna kuna'

18.01.2022 u 11:51

Bionic
Reading

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i suradnici održali su redovitu press konferenciju te su izvijestili i o novim kadrovskim rješenjima

Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika, najavila je da u javno savjetovanje ide odluka o peticijama građana. Kaže da 10 posto građana Zagreba može u 90 dana pokupiti potpise i nešto staviti na dnevni red skupštine.

“Likvidirat ćemo Blok Kvatrić d.o.o.”

Luka Korlaet je kazao da će ova gradska vlast biti posvećena obnovi i uređenju središta grada. Naveo je i kako će se predložiti povlačenje odluke za osnivanje Bloka Kvatrić d.o.o. putem kojeg se planiralo pogodovati privatnom investitoru. Stoga će se predložiti pokretanje postupka likvidacije tog trgovačkog društva.

Nova direktorica ZV-a

Gradonačelnik Tomašević obrazložio je odluku o drugačijem nastavku izgradnje pročistača, jer je riječ o privatnom koncesionaru. “Sada idemo na skupštinu s prijedlogom da se razvrgne stari sporazum i da investitor bude Vodoopskrba i odvodnja, kako bi cijela investicija bila financirana iz EU fondova, a ne iz gradskog proračuna, čime ćemo uštedjeti 400 milijuna kuna”, piše Dnevnik.hr.

Kazao je i da su izabrali novu direktoricu Zagrebačkog velesajma. "Renata Suša izabrana je na natječaju za novu ravnateljicu Zagrebačkog velesajma", potvrdio je Tomašević, a kao najvažniju referencu iz njezine biografije naveo je da je bila predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture te da je izabrana upravo zbog svog bogatog iskustva u upravljanju.

"Pred krajem smo i finaliziramo natječaje za pročelnike i pročelnice kontrolnog ureda za zaštitu spomenika. Potpisao sam i imenovanje ravnateljice Muzeja za suvremenu umjetnost. Tu je odluku donijelo upravno vijeće gotovo jednoglasno. Upravno vijeće je prepoznalo da je njen program bio stručan i metodološki razrađen. Ja ću tu odluku potpisati i Zdenka Badovinac će postati novom ravnateljicom. Očekujem time bolje pozicioniranje muzeja na međunarodnoj razini", rekao je Tomašević.

  • +9
Zagreb: Gradonačelnik Tomašević izvijestio o kadrovskim promjenama i novim potezima gradske vlasti Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Dodao je i da je, što se tiče Paromlina, proveden natječaj za izgradnju gradske knjižnice. "Taj projekt je skup, procjenjuje se na 300-tinjak milijuna kuna. To sigurno neće ići na teret gradskog proračuna, mislimo ih povući iz EU sredstava."

"Rok za Fond solidarnosti je sutra, vrlo je kratak. Za Gredelj imamo spreman program za natječaj. Treba napraviti razgovor sa zajednicom i onda raspisati natječaj. To je u visokoj fazi pripremnosti", tvrdi gradonačelnik.

"Što se tiče voditelja službi, ne radi se o novim pozicijama, nego o postojećim. Smatramo da je bitno napraviti javni natječaj kako bi se te ljude zamijenilo. Ako budu zaposleni vanjski ljudi na tim pozicijama, onda sigurno neće doći do povećanja tih pozicija. Ako odlučimo smanjiti taj broj, smatram da je bitno da to bude preko javnog natječaja", istaknuo je Tomašević.

Tomašević obrazložio odluku o drugačijem nastavku izgradnje pročistača i uštedi 400 milijuna kuna Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic / Pixell

Što se Holdinga tiče, kazao je da su već razgovarali sa sindikatima. "Rekli smo da ćemo strateški s njima razgovarati s vremena na vrijeme, a ne onako kako je to radio bivši gradonačelnik. Sam proces upravljanja firmom obavlja uprava, a ne gradska vlast. Imamo situaciju u kojoj je bivši gradonačelnik davao suglasnost za zapošljavanje. Vjerujem da će se u procesu savjetovanja doći do novih rješenja. Nitko ne osporava da tamo ima viška ljudi. Holding je u jednoj nezavidnoj situaciji, već drugu godinu zaredom posluje s gubitkom, a na naplate dolaze i obveznice."

Vezano uz obnovu nakon potresa kazao je da će srećom Grad moći dosta povući iz Fonda solidarnosti jer su neki projekti već završeni pa će se retroaktivno povući novac. "Kada smo vidjeli sve procjene projekata, neke procjene šteta bile su nerealne. Mi nikad taj novac ne bismo uspjeli potrošiti. Nadam se da novac neće propasti, a posebice ovaj dio vezan uz Grad Zagreb."

Komentirao je i stadion u Maksimiru. "Razgovori su tek počeli i fokusirali smo se više na modele financiranja. Imat ćemo sastanak već krajem ovog mjeseca. Ne znam kako bih nazvao taj stadion, a da nekoga ne uvrijedim, to zdanje. Želim da konačno imamo stadion kakav građani zaslužuju." Dometnuo je i da ima puno stvari koje uprava Dinama može promijeniti što se tiče sporta.