ŠEST KANDIDATA

Tko je najviše zagrizao za upravljanje Plesom?

Aerodrom Pleso

Aerodrom Pleso

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

U drugi krug natječaja za koncesiju u Zračnoj luci Zagreb ušle su zračne luke München, Pariz, Zürich, Atena, Houston i Incheon, doznaje Večernji list od dobro obaviještenih izvora. Od ukupno 10 pristiglih ponuda, u prvom krugu natječaja otpale su četiri koje, prema mišljenju komisije, nisu zadovoljile uvjete, a to su turski TAV, francuski French riviera airports i Vinci concessions te njemački Hochtief Concessions

Nakon prvog kruga natječaja proljetos, komisija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture objavila je imena svih pristiglih kandidata, no nakon što su odabrali ponude koje su zadovoljile uvjete natječaja, obavili su se zavjetom šutnje pozivajući se na Zakon o javnoj nabavi koji im zabranjuje objavu imena onih koju su ušli u drugi krug. Samo su otkrili da su pozive da dostave konačne ponude za koncesiju na Plesu poslali šest kandidata. Njihova bi imena trebala biti otkrivena tek 31. listopada kad budu otvarane konačne ponude s konkretnim financijskim podacima.

Saznanja Večernjeg lista potvrdila su prijašnje pisanje da je jedan od kandidata koji je najviše zagrizao za Zračnu luku Zagreb, turski TAV, koji upravlja istanbulskim aerodromom Kemal Attatürk, ispao iz igre

Turci nisu ušli u drugi krug jer njihova tvrtka kći nije poslovala pozitivno, a i nisu dostavili potvrdu o nekažnjavanju, iako su zadovoljili ostale bitne uvjete natječaja, odnosno da upravljaju aerodromom koji ostvaruje promet veći od 10 milijuna putnika, ne smije u vlasništvu imati aviokompaniju, mora biti neovisan o državnom proračunu i bez značajnog udjela u vlasništvu zračnih luka u krugu od 400 kilometara od zagrebačke luke te je sagradio aerodrom najmanje vrijednosti investicije od 150 milijuna eura.

Na uvjetima su pale dvije francuske ponude i jedna njemačka. TAV je posredno najavljivao da će se žaliti na izbacivanje iz natječaja, no to se, kako doznaje Večernji list, ipak nije dogodilo. Predviđena vrijednost investicije u novi putnički terminal na Plesu je 192 milijuna eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi