hrt otvoreno

Tko će profitirati od novog kruga porezne reforme? Mišljenja ekonomista duboko podijeljena

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 05.11.2020 23:45
  • Objavljeno 05.11.2020 u 23:45
HRT Otvoreno

HRT Otvoreno

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Četiri zakonska prijedloga iz petog kruga porezne reforme donose snižavanje stope poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto. Tko će profitirati - o tome se raspravljalo u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Stjepan Čuraj, državni tajnik u Ministarstvu financija, rekao je kako je to peti korak jedne te iste reforme. Naglasio je kako se Vlada odrekla poreza na dobit i taj je prihod prebacila na jedinice lokalne samouprave.

Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave, je na pitanje što će građani tim reformama osjetiti rekao kako su to stope poreza na dohodak s 36 na 30, s 24 na 20 posto odgovorio: 'Loše je govoriti o dobitnicima i gubitnicima kada se govori o poreznoj reformi. Kroz dvije milijarde kuna koje će ostati u proračunu vidimo konkurentnije društvo i ekonomiju, rekao je i dodao kada investitor sagledava situaciju prati i ove stope, prije svega dohodak i dobit. Danas će nakon svega ovog stope biti konkurentnije'.

Branko Grčić, iz SDP-a je rekao kako je ova reforma za bogate, a ne siromašne. Naglasio je kako bi se trebalo ići u smjeru povećanja neoporezivog dijela dohotka s 4000 na 5000kuna. 'Takve bi promjene donijela najveći relativni rast onim ljudima koji imaju najmanje plaćee, naglasio je i dodao kako ovo što Vlada predlaže je da najmanje plaće relativno i apsolutno rastu najmanje, a velike plaće rastu najviše. Rekao je kako se HDZ drži svog principa i smanjuje porezno opterećenje uglavnom na visoke plaće, a oni koji imaju najmanje plaće će i najmanje profitirati.

Čuraj je replicirao i rekao kako se mora imati u vidu pravednost koja nije samo socijalna zato što se ne može događati da u državi samo mali dio ljudi plaća porez.

Na pitanje kako ocjenjuje 5. krug ove reforme Hrvoje Šimović, profesor javnih financija i ekonomskih politika, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, rekao je kako treba biti fer i reći kako je trend smanjivanja poreza započeo s ministrom Lalovcem i on se nastavio. Naglasio je kako podržava trend smanjivanja poreza.

Na pitanje koliko smo porezno opterećeni u usporedbi s drugim državama EU, Luka Brkić, s Fakulteta političkih znanosti, rekao je kako je porezna presija u Hrvatskoj značajna. 'Porez u hrvatskoj je previše oslonjen na porez na dodanu vrijednost i mi smo tu europski rekorderi, a to nije dobro. Porez na dodanu vrijednost je po svojoj definiciji je regresivni porez i prociklički', naglasio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!