privatni arsenal

Belgijska tvrtka u skladištu ima 50 tenkova Leopard. Kupili su ih za sitan novac, a sad ih žele prodati za pola milijuna eura po komadu

01.02.2023 u 18:59

Bionic
Reading

Samo 15 minuta hoda udaljen od centra Tournaija, jednog od najstarijih belgijskih gradova u Valoniji, nalazi se sivi hangar s jednim od najvećih privatnih arsenala oružja u Europi. Hangar je u vlasništvu belgijske tvrtke OIP, a u njemu su nanizani redovi i redovi moćnih tenkova Leopard njemačke proizvodnje i drugih borbenih vozila

'Mnogi tenkovi godinama stoje ovdje. Nadamo se da je došlo vrijeme da ih napokon aktiviramo u Ukrajini', rekao je šef belgijske vojne tvrtke OIP Freddy Versluys. U hangaru se naime nalazi 50 Leoparda 1 i 38 Geparda njemačke proizvodnje, 112 austrijskih lakih tenkova SK-105 te 100 talijanskih VCC2 i 70 M113 oklopnih nosača, piše Guardian.

Sveukupno je u vlasništvu ove tvrtke oko 500 oklopnih vozila. Versluys ima puno iskustva u vojnom sektoru. Nakon odsluženog vojnog roka proveo je devet godina u belgijskoj vojsci, potom se pridružio OIP-u, tvrtki specijaliziranoj za optičku opremu, te je osnovao tvrtku kćer koja je otkupljivala staru vojnu opremu. Većina je kupljena u posljednja dva desetljeća, pri čemu su tenkovi nabavljeni izravno od europskih vlada. Kako ističe Versluys, legalna je sva trgovina oružjem u koju je uključena ova tvrtka, piše The Guardian.

Od pada SSSR-a europske su države nastojale zamijeniti neke od hladnoratovskih teških tenkova, koji su bili skupi za održavanje, lakšim vozilima za mirovne misije. Rezove u obrani ubrzala je i gospodarska kriza 2008., a do 2014., kad je Putin anektirao Krim, europska vojna potrošnja dosegnula je povijesno nisku razinu.

Tenkove Leopard 1 kupio je od belgijske vlade, nakon što ih je stavila izvan upotrebe, za 37.000 eura po komadu 2014. godine, za što kaže da je bio poprilično rizičan potez u to vrijeme. Leopard 1, koji je iz 1960-ih, lakši je i nešto slabiji od njegova nasljednika Leoparda 2, koji je Njemačka prošli tjedan, nakon višetjednih pregovora, pristala poslati u Ukrajinu. Godinama tvrtka OIP nije mogla prodati njemačke Leoparde 1 i Geparde jer je prema njemačkom zakonu potrebno odobrenje Berlina za izvoz njihove vojne opreme. No napokon je dočekao priliku za to.

  • +5
Tenkovi Leopard 2 Izvor: EPA / Autor: DAVID HECKER

Zbog dodatne vojne pomoći koju je Zapad sada spreman poslati Ukrajini, Versluys je već prodao 46 oklopnih vozila M113 Ujedinjenom Kraljevstvu, namijenjenih Ukrajini. Postoji mogućnost i da Belgija, koja više nema tenkova na stanju, otkupi Leoparde koje je prodala Versluysu.

No tenkovi nisu odmah spremni za teren pa potencijalni kupci negoduju zbog njihove cijene koja čak može ići do pola milijuna eura. Pritom se cijena samog remonta jednog tenka može popeti i do milijun eura. Pored novih amortizera i motora, potrebno je ugraditi najnoviju radarsku tehnologiju.

I dok je Njemačka ukinula zabranu izvoza Leoparda, OIP i dalje ne može prodati velike zalihe lakih tenkova SK-105 austrijske proizvodnje jer Beč ne odobrava njihov izvoz.