ZARADA NA REMONTU

Đuro Đaković želi kupiti stotinu tenkova iz Kuvajta i prodati ih na tržištu

09.02.2024 u 10:09

Bionic
Reading

Tvrtka Đuro Đaković iz Slavonskog Broda želi kupiti stotinu tenkova iz Kuvajta i prodati ih na tržištu, piše u petak Jutarnji list

U tijeku su razgovori vodstva kompanije i Kuvajta o mogućoj prodaji najmanje 100 tenkova M-84 Đakoviću. Kuvajt ima 148 tih tenkova, a nakon što su kupili američke tenkove Abrams, više im nisu potrebni. Plan je Đakovića kupiti te tenkove, remontirati ih i prodati na tržištu.

Ideja o kupnji tenkova nije nova te su o tome Đaković i ministarstvo obrane Kuvajta razgovarali još prije 11 godina. Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila nedavno je obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova o upućivanju pisma namjere ministarstvu obrane Kuvajta vezano uz kupnju tenkova M-84 te njihova remonta i plasiranja na treće tržište.

Sugovornici Jutarnjeg lista naglašavaju kako ovaj proces nikako nije povezan s ugovornim odnosom MORH-a i Đakovića o održavanju tenkova M-84 iz sastava HV-a. Sukladno zakonu, prije eventualnog uvoza tenkova u Hrvatsku Đaković će morati ishoditi dozvolu Ministarstva gospodarstva.

O zahtjevu će raspravljati Povjerenstvo za davanje suglasnosti za izvoz i uvoz robe vojne namjene koje mora jednoglasnom odlukom dati suglasnost za uvoznu dozvolu, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.