tektonske promjene

Stranci će moći raditi u državnoj službi, testirat će ih umjetna inteligencija

09.06.2023 u 09:43

Bionic
Reading

Svi koji se budu htjeli zaposliti u državnoj službi od kraja iduće godine testirat će se anonimno, pitanja na ispitu generirat će umjetna inteligencija, a na natječaj će se prijavljivati online, najvažnije su izmjene u novom Zakonu o državnim službenicima, piše u petak Jutarnji list.

Novi zakon, koji će Ministarstvo pravosuđa i uprave objaviti do kraja tjedna na e-Savjetovanju, uvodi centralizirani sustav zapošljavanja po uzoru na institucije Europske unije.

Kandidati će se prijavljivati online, a nakon što ispune formalne zahtjeve i dostave dokumentaciju kroz posebni sustav, koji će biti povezan s Centraliziranim obračunom plaća (COP), bit će pozvani u ispitni centar Ministarstva uprave. Tamo će ih dočekati računalo i prije nego što počnu pisati ispit, sustav će im dodijeliti šifru i u tom trenutku cijeli postupak se anonimizira.

U Ministarstvu uprave, koji je nositelj projekta iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti vrijednog oko 2 milijuna eura, kažu da bi novi zakon trebao omogućiti veću transparentnost samog postupka, smanjiti mogućnost potencijalnih zloupotreba te osigurati da se postupci zapošljavanja u državnoj službi znatno skrate.

Ministarstvo uprave provodit će ispite, a intervjue tijela u kojima se traži zapošljavanje. Druga novina koju zakon donosi, a vezana je i uz Zakon o plaćama koji je uvršten u e-Savjetovanje, jest novi sustav ocjenjivanja. Tako će ubuduće svi službenici koji dobiju ocjenu "zadovoljava" biti poslani na dodatno osposobljavanje ili premješteni na drugo radno mjesto s istim stupnjem obrazovanja, odnosno mogu nazadovati i dobiti manju plaću.

Ocjena "ne zadovoljava" razlog je za otkaz, a zaposlenici s tri najviše ocjene - izvrstan, naročito uspješan i uspješan - moći će ostvariti bodove i plaću veću do 30 posto tijekom radnog vijeka.

Novi Zakon o državnim službenicima po uzoru na druge članice Europske unije propisuje mogućnost zapošljavanja državljana drugih članica EU, ali i iz trećih zemalja, te zapošljavanje umirovljenika na pola radnog vremena, a sve zbog nezainteresiranosti za državnu službu i malih plaća koje se nude. Uvjet će biti poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, a strani državljani neće se moći zapošljavati na poslovima u tijelima državne uprave koji su propisani Ustavom ili zakonom, odnosno za koji postoji uvjet hrvatskog državljanstva, već na općim, administrativnim, računovodstvenim i informatičkim poslovima.

Kada je riječ o umirovljenicima, omogućuje se njihovo zapošljavanje na određeno vrijeme i na pola radnog vremena, uz uvjet da osoba nije starija od 67 godina. Državna služba takvoj osobi moći će trajati do navršenih 67 godina, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.