RAT GRAĐEVINSKIH TVRTKI

Zagrebačka Tehnika: Zahtjev Zagorje Tehnobetona za našim stečajem je neosnovan!

16.02.2018 u 13:51

Bionic
Reading

Zagrebačka građevinska tvrtka Tehnika izvijestila je u petak da je prijedlog za pokretanjem stečajnog postupka nad njom, koji je podnijelo Zagorje Tehnobeton, neosnovan te očekuje da bude odbijen zbog nepostojanja zakonskih razloga

Uprava Tehnike u svom priopćenju navodi kako je doznala da je Zagorje Tehnobeton, s kojem Tehnika vodi prvostupni sudski postupak u vezi utvrđenja visine međusobnih potraživanja i protupotraživanja, podnijelo neosnovan prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad tom tvrtkom.

Ističu da Zagorje Tehnobeton nije vjerovnik Tehnike jer nema pravomoćno utvrđeno bilo kakvo potraživanje prema toj kompaniji. Iz Tehnike još kažu da o prijedlogu za pokretanje stečajnog postupa nisu formalno obaviješteni te očekuju da takav neosnovan prijedlog bude odbijen zbog nepostojanja zakonskih razloga.

Kako u petak navodi Poslovni dnevnik, građevinska tvrtka Zagorje Tehnobeton podnijela je krajem siječnja zahtjev za pokretanje stečajnog postupka nad Tehnikom zbog duga od 50-ak milijuna kuna.

Tehnika, ističe se u tekstu, posluje relativno dobro, iako joj je račun prošlog tjedna bio u blokadi, no jedna je od tvrtki koja dobiva nove poslove i koja na tržištu uspijeva odoljeti udarima slabe građevinske aktivnosti.

U tekstu stoji i da se Zagorje Tehnobeton nada dogovoru o namiri potraživanja izvan sudskog postupka, ali i da je zbog zaštite svojih interesa moralo pokrenuti postupak.

Inače, u srijedu je Tehnika izvijestila da je u 2017. poslovala s gubitkom od 141,8 milijuna kuna, u odnosu na 926 milijuna kuna neto dobiti ostvarene godinu ranije, a na negativan rezultat poslovanja posebno je utjecao otpis potraživanja od društava u sustavu koncerna Agrokor.