preliminarni podaci

Talijanski BDP u drugom tromjesečju znatno iznad procjena

30.07.2021 u 14:24

Bionic
Reading

Talijansko gospodarstvo u drugom tromjesečju je poraslo za 2,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazuju preliminarni podaci objavljeni u petak, što je znatno iznad očekivanja analitičara i budi nadu u jači gospodarski oporavak

Na godišnjoj razini bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju u trećem po veličini gospodarstvu eurozone poskočio je 17,3 posto, objavio je nacionalni zavod za statistiku ISTAT.

U Reutersovom istraživanju provedenom među 30 analitičara u drugom tromjesečju se očekivalo 1,3-postotno povećanje gospodarskih aktivnosti u odnosu na prethodno tromjesečno razdoblje, odnosno 15,6-postotni rast u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada je gospodarstvo bilo najteže pogođeno koronavirusom.

ISTAT je također blago revidirao podatke rasta u prvom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca na 0,2 posto, dok je ranije očekivao 0,1-postotni rast. Na godišnjoj razini za prvi kvartal je ublažio stopu pada na 0,7 posto, u odnosu na raniju procjenu 0,8-postotnog smanjenja.

Službena procjena Rima je rast gospodarstva u ovoj godini za 4,5 posto, nakon rekordnog pada od 8,9 posto u 2020. godini, kada su karantene i mjere kojima se nastojalo obuzdati širenje covida -19 zaustavile gospodarske aktivnosti.

No zbog novih podataka snažnijih od očekivanja, vladini dužnosnici sada smatraju da je u 2021. vjerojatan rast od pet posto, pod uvjetom da se ne pogorša stanje s virusom.

Novi su podaci o BDP-u potaknuli optimizam u Italiji.

Vlada Maria Draghija započela je s ublažavanjem mjera zatvaranja u travnju, a sada su ukinuta gotovo sva ograničenja poslovanja i kretanja unutar zemlje.

ISTAT je također objavio podatke o rastu domaće potražnje i izvoza u drugom tromjesečju.

Iako u svojim preliminarnim procjenama nije objavio podatke prema segmentima, statistički je ured priopćio da su industrija i usluge pozitivno pridonijele rastu, a poljoprivreda je općenito bila stabilna.