10,64 MILIJARDI EURA

Talijanski bankovni div Unicredit u debelom gubitku

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 14.11.2011 19:54
  • Objavljeno 14.11.2011 u 19:52
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Talijanski bankovni div Unicredit u ponedjeljak je izvijestio da je treće tromjesečje zaključio s neto gubitkom od 10,64 milijardi eura, poglavito zbog niza jednokratnih otpisa, dok je u istom razdoblju prošle godine poslovao s neto dobiti od 335 milijuna eura

Kao glavne razloge gubitka u poslovanju u banci navode otpis goodwilla u iznosu 8,7 milijardi eura, povezan s akvizicijama, uključujući i poslovne operacije u Ukrajini i Kazahstanu. Ukazuju i na otpis 135 milijuna eura grčkog duga, kao i dodatni otpis u nekim ograncima, poput Hypovereinsbanka i Bank Austria.

Podaci za devetomjesečno razdoblje pokazali su neto gubitak u poslovanju u visini 9,32 milijarde eura. Unicredit je danas također usvojio dugoročni strateški plan čiji je cilj dodatno ojačati regulatornu kapitalnu osnovicu kako bi se što bolje pozicionirao u kontekstu nastavljenih neizvjesnosti u makroekonomskom okruženju i novog regulatornog okvira, također uzimajući u obzir zahtjeve financijskim institucijama važnim za globalni sustav, navodi se u priopćenju.

Odobreno je tako izdanje prava u ukupnom iznosu 7,5 milijardi eura i očekuje se da će biti zaključeno u prvom tromjesečju iduće godine. U sklopu mjera jačanja kapitala Unicredit također ne planira iduće godine isplatiti dividendu temeljem rezultata poslovanja u 2011., stoji u bančinom priopćenju.

Nakon povećanja kapitala predviđenog za prvo tromjesečje 2012., Unicredit planira povećati stopu adekvatnosti kapitala (core tier 1) s 8,74 posto koliko je iznosila na kraju rujna iznad 9,0 posto u 2012., te iznad 10 posto u 2015.

Prema novom poslovnom planu ciljana dobit u 2015. iznosi 6,5 milijardi eura. Jačanjem kapitalne osnovice, smanjenjem investicijskog bankovnog poslovanja i preusmjeravanje fokusa na temeljno poslovanje u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj i Turskoj, izvršni direktor Federico Ghizzoni planira tu najveću talijansku banku zaštititi od tržišne promjenjivosti i stabilizirati dobit.

Pritom u planu navode da će se pri kreiranju poslovnih strategija za svaku pojedinu zemlju u srednjoj i istočnoj Europi rukovoditi kriterijima profitabilnosti i samofinanciranja. UniCredit je jedina talijanska banka koja je početkom mjeseca uvrštena na listu financijskih institucija važnih za stabilnost svjetskog financijskog sustava i ujedno je globalno najrašireniji talijanski zajmodavac, s operacijama u 22 zemlje svijeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi