PROCJENA ANALITIČARA

T-HT bliži odluci o isplati dividende

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.01.2009 16:03
  • Objavljeno 09.01.2009 u 15:59
dividenda t-ht

dividenda t-ht

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

"Niska likvidnost i danas obilježava domaće tržište kapitala, a u fokusu ulagača uglavnom su sastavnice Crobexa", kaže Dalibor Balgač, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe-Adria banke.

Po likvidnosti se ističe dionica T-HT-a, kojom je ostvareno gotovo osam milijuna kuna

"Okidač većeg trgovanja tom dionicom jest vijest o odgodi privatizacije HT Mostara", smatra Balgač.

Naime, kako ističe, ulagačka javnost već neko vrijeme priča o potrebi restrukturiranja T-HT-ove bilance, pri čemu je moguća primjena tri modela - isplata izvanredne dividende, kupnja trezorskih dionica ili nova akvizicija

"Isključi li se, barem zasad, akvizicija HT Mostara, ostaju dva moguća načina rješavanja goleme novčane pozicije te kompanije, koja oba pozitivno utječu na cijenu dionice T-HT-a", tumači Balgač.

U većem fokusu ulagača ponovno je i dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno više od četiri milijuna kuna prometa. Kako kaže Balgač, u sektoru brodskog prijevoza sipkog tereta uočljiva je pojačana potražnja za prijevozom ugljena i željezne rudače

"Veća potražnja za prijevozom ugljena posljedica je zimskog razdoblja i niskih temperatura zraka. Nadalje, zalihe željezne rudače u glavnim kineskim lukama pale su u prosincu lani s rekordnih 77 na 62 milijuna tona, pa su kineske kompanije pojačale aktivnost oko njihova popunjavanja", ističe Balgač.

Ipak, dodaje kako je prerano govoriti o preokretu trenda na tome tržištu, jer se makroekonomska klima još ne popravlja.

"Brodarski sektor ove će godine bilježiti veliku volatilnost - pri svakoj aktivnosti poput popunjavanja zaliha željezne rudače u Kini ili ugljena u Europi i SAD-u vozarine će rasti a posljedično i cijena dionica brodarskih kompanija. No, vozarine su zasad još preniske da bi te kompanije bile profitabilne", ocjenjuje Balgač.

I većina ostalih nalikvidnijih dionica bilježi danas skok cijena, pri čemu se ističe dionica Dalekovoda, s rastom cijene za 4,5 posto na 421 kunu.

Balgač ocjenjuje da su se tržišta kapitala u ovoj regiji donekle stabilizirala te da su velike rasprodaje iza nas, no da će trgovanje odsad obilježavati velika volatilnost.

"Slijedeći faktor koji će imati znatnijeg utjecaja na raspoloženje ulagača bit će pristizanje prvih poslovnih izvješća kompanija u Europi i SAD-u za zadnje lanjsko tromjesečje, koja bi, sudeći po najavama otkaza i smanjenja očekivanih prihoda, mogla biti razočaravajuća", zaključuje Balgač.

* Zaposlenici odjela Ekonomskih istraživanja HAAB-a i članovi njihovih obitelji imaju vlasnički interes u dionicama T-HT-a i Atlantske plovidbe

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi